Lex Jongsma

Lex Jongsma (1938-2013) is een bekende schaker. Een fraaie prestatie behaalde hij met een derde plaats bij het jeugdwereldkampioenschap in Toronto 1957. In 1960 werd hij open kampioen van Nederland. Lex Jongsma behoort tot de pioniers als schaakcommentator bij grote toernooien zoals het Hoogovens- en IBM-toernooi.

Daarnaast schreef hij een aantal boeken zoals Het duel van de eeuw (Spasski- Fischer, Reykjavik 1972), Het schaak der wrake (Karpov-Kortsjnoi, Baguio 1978) en 60 jaar Hoogovens Schaaktoernooi (met Alexander Münninghoff). Verder geeft hij regelmatig voordrachten, simultaanseances en masterclasses door geheel Nederland.

De KNSB heeft hem wegens zijn grote verdiensten voor de Nederlandse schaakwereld benoemd tot Lid van Verdienste. Op 8 december 2008 volgde om dezelfde reden zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking van deze Koninklijke onderscheiding vormde het hoogtepunt van het Bloemendaal Chess Festival dat werd georganiseerd naar aanleiding van het 40-jarig jubileum van Lex als schaakjournalistiek medewerker van De Telegraaf.

In het dagelijks leven was Jongsma wetenschappelijk hoofdmedewerker en docent aan de Rijksuniversiteit in Leiden.