Over MEC

Hartje Amsterdam, op het Max Euweplein, zit een verborgen (schaak)schat: het Max Euwe Centrum, het nationale schaakmuseum. Het Max Euwe Centrum zit in de kantoren boven het grote schaakspel, waar elke toerist langskomt als hij van de grote musea (het Rijksmuseum, Van Gogh, Stedelijk) naar het Leidseplein loopt.

Museumquiz jeugd

In het Max Euwe Centrum is een tentoonstelling te zien over Max Euwe, de enige Nederlandse wereldkampioen schaken. Er is ook een wisseltentoonstelling over een ander schaakonderwerp. In onze bibliotheek staan meer dan 10.000 titels (schaakboeken en tijdschriften) waar je van alles kunt vinden op schaakgebied. Naast een rondleiding in ons museum door één van onze vrijwilligers, zijn er voor de jeugd museumquizzen en schaaktekeningen. Natuurlijk kun je in ons museum, onder het genot van een drankje, kijken naar allerlei interessant beeldmateriaal over schaken. Wil je leren schaken of nog beter worden in schaken, dan kan dat via onze digitale leermethodes op de computer of één van onze vrijwilligers kan je daarbij helpen of adviseren. Uiteraard kan je bij ons ook een potje schaken.

Interessant voor jong en oud, en de entree is gratis!

Het MEC organiseert jaarlijks boekenmarkten, trainingen (door bekende grootmeesters), workshops, filmmiddagen (‘CinéMax’), lezingen, een instuif tijdens het Tata-toernooi en ‘Euweborrels’. We loven jaarlijks de prijs voor schaker en talent van het jaar uit. Via sociale media, onze website en vier nieuwsbrieven (twee papieren en twee digitale) publiceren we interessante berichten en artikelen. Hoogtepunt is ons jaarlijkse Pleinfestival, een groot schaakfestijn op het Max Euweplein. Naast deze structurele activiteiten zijn er tal van incidentele activiteiten, zoals boekpresentaties, ‘Ruperts hoekje’, de serie over het WK-1935 en de uitgave van een fotoboekje over Euwe.

Max Euweplein

Voor groepsbezoek kunnen we verschillende activiteiten aanbieden: museumquizzen, rondleiding museum en bibliotheek, ‘schaakstrijd’ (wedstrijd tussen groepen met schaakvragen) of een onderling toernooi (snelschaak of rapid). Daarnaast kunnen we zorg dragen voor een training, simultaan, klokseance of lezing op elk gewenst niveau. Ten slotte kunnen we bemiddelen bij het organiseren van een vaartocht door de grachten, een fiets- of wandeltocht door Amsterdam, een kroegentocht of een diner in de omgeving. Informeer naar de mogelijkheden en de kosten!

Geschiedenis

Nederland heeft tot nog toe één wereldkampioen schaken gekend: prof. dr. Max Euwe (1901-1981). Toen Euwe in december 1935 van de regerend wereldkampioen Aljechin won, gonsde Amsterdam en Nederland van het feestgedruis.

Euwe was jarenlang leraar wiskunde en werd later hoogleraar informatica in Rotterdam en Tilburg. In 1970 koos de FIDE (de Wereldschaakbond) hem tot president, een functie die hij acht jaar vervulde. Daarnaast schreef hij talloze schaakboeken en leverde belangrijke bijdragen aan de schaaktheorie.

Na zijn overlijden werd de stichting Max Euwe Centrum opgericht met het doel de nagedachtenis aan Euwe, zijn werk en betekenis voor het schaken levend te houden. Daarnaast promoot het Max Euwe Centrum het schaken in algemene zin, en de schaakhistorie in het bijzonder. Dit leidde in 1986 tot de opening van het Max Euwe Centrum.