Hans Böhm

Hans Böhm (1950) behaalde in 1975 de titel van internationaal meester.

Zijn beste resultaten behaalde hij in de jaren ’70 : een 2e plaats in het Nederlands kampioenschap 1975 (achter Timman) en een gedeeld 2e plaats met Szabo en Smejkal in het IBM-toernooi, Amsterdam 1975 (achter Ljubojevic). In dit toernooi scoorde hij een grootmeesterresultaat en bleef grootmeesters als Kavalek, Hübner, Gheorghiu, Sosonko en Timman voor.

Als journalist was hij actief voor Schakend Nederland, de NRC en tegenwoordig voor De Telegraaf. Tevens publiceerde hij een aantal schaakboeken. Onder anderen De 32 stukken van Hans BöhmSchaken: van huisschaker tot clubschakerBobby Fischer, de dolende koning (met K. Jongkind) en in samenwerking met Jan Timman, Briljant schaken 2003 en Briljant schaken 2004. Recentelijk verscheen in samenwerking met Yochanan Afek, Wij presenteren …DE PION.

In de jaren ’80 presenteerde hij het radioprogramma ‘Man en Paard’. Tegenwoordig geeft hij voordrachten, simultaanseances en treedt op als commentator bij schaaktoernooien. Van 1996 tot 2001 was hij drager van de Euwe-ring.

Links