Museum

vitrinevanderkooij

Op het Amsterdamse Max Euweplein verdringen toeristen en schakers zich de hele dag door rond het grote schaakspel. Veel van die schaakliefhebbers weten niet dat op hetzelfde plein het Max Euwe Centrum is gevestigd, met een rijke schaakbibliotheek en een uniek museum, gewijd aan de enige wereldkampioen schaken die ons land heeft voortgebracht: Max (Machgielis) Euwe (1901-1981). Slechts twee deuren en een trap zijn zij verwijderd van een heus schaakpareltje!

Het leven en de schaakloopbaan van Euwe zijn uitzonderlijk rijk gedocumenteerd. Het museum bezit een schat aan prachtige foto’s waarop we Euwe aan het werk zien tijdens toernooien en vooral in zijn fameuze tweekamp in 1935 tegen Aljechin. Daarin gebeurde het wonder: de leraar wiskunde aan het Meisjeslyceum in Amsterdam versloeg de geniale Alexander Aljechin.

museum1

Foto’s, documenten en memorabilia, verdeeld over 27 panelen en enkele vitrines, geven een beeld van leven en werk van Max Euwe. Daarnaast is er een overzicht van de geschiedenis van het schaakspel, van het begin in India en de Arabische wereld tot nu toe. Ook is er aandacht voor de tweekamp Fischer-Spasski in 1972, waarbij Euwe als president van de Wereldschaakbond (FIDE) een belangrijke rol speelde.

75yHoogovens

Regelmatig zijn er wisseltentoonstellingen over met het schaken verbonden onderwerpen. Op twee grote schermen in ons museum zijn een filmpje over alle wereldkampioenen en filmpjes over cartoons, Euwe en schaakkunst te zien. Op een touchscreen kan de bezoeker zelf kiezen welk beeldmateriaal uit onze collectie hij wil bekijken. Op alle panelen staat in het Nederlands en Engels uitleg over de betreffende periode van de carrière van Euwe. In de rondleidingen van onze vrijwilligers krijgt u nog veel meer interessante informatie te horen!