Joop van Oosterom

Joop van Oosterom (1937-2016) staat in de schaakwereld bekend als correspondentieschaker en sponsor van schaakevenementen.

Zijn grootste succes als bordschaker kwam in 1955, toen hij jeugdkampioen van Nederland werd en vervolgens meespeelde in het jeugdwereldkampioenschap in Antwerpen. Hij eindigde als zevende, achter Boris Spasski die won en Lajos Portisch.

In 1966 richtte hij samen met een compagnon het softwarebedrijf Volmac op dat de Schaakclub Rotterdam ruimhartig sponsorde. Deze vereniging werd onder de naam Volmac achttien keer clubkampioen van Nederland.

Jarenlang sponserde Van Oosterom trainingsmatches van Jeroen Piket.

Tevens organiseerde hij de zogenaamde danstoernooien, waarbij teams van vijf vrouwen uit de wereldtop het opnamen tegen vijf veteranen. Later veranderde de formule in toernooien tussen het ‘Belofteteam’ bestaande uit vijf jonge, talentvolle rijzende sterren en het ‘Ervaring’ team, bestaande uit topgrootmeesters die al een glanzende carrière achter de rug hebben.

Voor het Ambertoernooi (vernoemd naar zijn dochter Melodie Amber) wordt jaarlijks een groep topgrootmeesters naar de Franse Rivièra gelokt om daar in een weelderige entourage lucratieve partijen rapid en blindschaak tegen elkaar te spelen.

Nadat Volmac in 1988 werd verkocht legde Van Oosterom zich extra toe op correspondentieschaak. Van Oosterom is grootmeester correspondentieschaak en al in de jaren tachtig liet hij weten dat het zijn ambitie was om daarin wereldkampioen te worden. In 1981 werd hij kampioen van Nederland.

In 1991 speelde hij mee in het sterk bezette jubileumtoernooi ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Nederlandse Bond van Correspondentieschakers. Dit was tevens het grootste individuele invitatietoernooi ooit gehouden. Het toernooi duurde drie en een half jaar en Van Oosterom werd tweede achter de inmiddels ex-wereldkampioen Gert Timmerman. Er deden acht ICCF (International Correspondence Chess Federation) grootmeesters mee en tien ICCF meesters mee.

In het wereldkampioenschap ICCF van 2002 bezette Van Oosterom eveneens de tweede plaats. In 2005 veroverde hij het 18de wereldkampioenschap van de ICCF met het mooie resultaat van 11 punten uit 14 wedstrijden. In 2008 herhaalde Van Oosterom deze prestatie en werd voor de tweede keer wereldkampioen correspondentieschaak. Dit keer waren 10 punten uit 14 wedstrijden genoeg om de titel op te eisen.