Gepubliceerd op 10 juli 2013

Zonnig Pleinfestival 2013

Op een zonovergoten Max Euweplein werd zaterdag 6 juli voor de 20e keer het Pleinfestival van het Max Euwe Centrum gehouden.


Loek van Wely met wethouder Eric van der Burg die zojuist de simultaan heeft geopend

De schaaktoppers Loek van Wely en Daniël Stellwagen speelden om beurten een simultaan en een klokseance.

 

Met name de klokseance op 20 (!) borden was hard werken voor de grootmeesters. Ze moesten diverse halfjes en een enkel punt afstaan, maar het belangrijkste was de promotie van het schaakspel!

 

2 tegen 5 minuten

Manuel Bosboom vluggerde de hele middag, Manuel 2 minuten, zijn tegenstanders 5 minuten voor de hele partij. Ondanks de sterke tegenstand (onder andere een FM en een IM!) speelde Manuel slechts één keer remise!

 

Milan Varnica r en Tyro Bekedam l in de jeugdhoek

In de jeugdhoek waren dit jaar meer volwassenen dan jeugdigen te vinden, maar voor Milan Varnica, Job Emans en Tyro Bekedam maakte dat niets uit: zij gingen met iedereen de strijd aan.

 

Tussendoor konden de vele bezoekers zich buigen over de prijsvragen van het MEC en de Nederlandse Bond voor Problemisten en kon men in het MEC de partijen van het NK op een groot scherm volgen.

 

Omdat het Max Euwe Centrum zaterdag 6 juli voor de 20e keer een Pleinfestival hield, werd er als bijprogramma het officieuze Nederlandse rapidkampioenschap voor 20-jarigen georganiseerd.

Het beloofde een hele spannende strijd te worden, want de gemiddelde rating van de deelnemers was ruim 2000! De elo-favorieten waren Mees van Osch (2247), Milan Mosterman (2238) en Armen Hachijan (2217). Al in de eerste ronde ging Mees onderuit tegen Bram Klapwijk en moest Armen remise toestaan aan Joël de Vries, maar de 2e ronde bracht nog grotere verrassingen: Milan (tegen Jonathan de Kleuver) en Armen (tegen Igor Damen) verloren! Jonathan de Kleuver en Bram Klapwijk waren na enkele rondes de verrassende koplopers. In de 7e en laatste ronde verloren zij echter van, respectievelijk, Armen en Milan. Hierdoor kwamen de elo-favorieten uiteindelijk toch (weer) bovenaan. Volgens wedstrijdleider Gerard van der Graaf was het een spannende en sportieve strijd, met Armen Hachijan als winnaar.

1 Armen Hachijan            

2 Mees van Osch               5

3 Milan Mosterman            5

4 Bram Klapwijk               

5 Jonathan de Kleuver       4

6 Igor Damen                    4

7 Joël de Vries                   4

8 Marijn Otten                  

9 Joran Donkers               

10 Gavin Wallace               2

11 Tim Kruze                     1

Wij danken onze sponsoren (ondernemingvereniging Max Euweplein, Stibbe Amsterdam, New in Chess, Comedy Café, Hard Rock Café, Max Sport) voor het mogelijk maken van dit 20e Pleinfestival.

(foto’s: Jürgen Vijfschaft)