Gepubliceerd op 29 januari 2020

Yasser Seirawan prijst Jorden van Foreest

Tekst en foto’s: Bart Stam

Yasser Seirawan (59) is een graag geziene gast in het Max Euwe Centrum. De Amerikaanse grootmeester, die tegenwoordig in Hilversum woont, behandelde op woensdag 29 januari 2020 voor een aandachtig gehoor enkele cruciale partijen uit Tata Steel Chess.

Vol lof is Seirawan over Jorden van Foreest. “Bij Jorden zit zijn schaaktalent in het bloed. Net als bij zijn betovergrootvader Arnold van Foreest en diens broer Dirk.”

Yasser Bart
Yasser Seirawan en Bart Stam

De Amerikaanse grootmeester ging uitgebreid in op de partij die de jonge Groninger in de vierde ronde met wit speelde tegen Magnus Carlsen. De wereldkampioen stond op het punt het record van Sergey Tiviakov (110 partijen zonder verlies) te evenaren. Seirawan, jeugdwereldkampioen in 1979, liet zien dat Van Foreest een kansrijk kwaliteitsoffer miste. Na 28…, Le7-a3 (zie diagram) speelde wit hier 29. Tc1-e1?!

DiaForeestCarlsen

De vaste commentator van internetsites als Twitch liet echter overtuigend zien dat de witspeler met het kwaliteitsoffer 29.dxc4! een prachtige stelling had kunnen krijgen. Een mogelijke variant is 29…,Lxc1 30.Txc1,a5 31.Td1,Td8 32.Td3,Kf7 33.f4,Lxe4 34.Pxe4,Ke7 35.f5. Seirawan: “Magnus Carlsen heeft ongetwijfeld zitten zweten of Jorden deze voortzetting zou kiezen en zijn record in gevaar zou komen.” Na 29.Te1 slaagde de wereldkampioen erin om, ondanks een minuspion, voldoende tegenspel te creëren en de veilige remisehaven te bereiken.

Yasser

Seirawan was vol lof over zijn landgenoot Fabiano Caruana die het toernooi won met 10 uit 13, na een formidabele eindsprint van 6,5 uit 7. Cruciaal was de ontsnapping tegen Viswanathan Anand uit de achtste ronde. De Indiër had Caruana volkomen overspeeld, won een kwaliteit maar verloor het eindspel alsnog. Volgens de oud-hoofdredacteur van Inside Chess kreeg Caruana daarna de wind in de zeilen.

Caruana en Ding Liren favoriet

Vooruitkijkend naar de kandidatentoernooi (15 maart – 5 april) in Jekaterinenburg (Rusland) ziet hij Caruana, samen met Ding Liren, als de belangrijkste kandidaat om de uitdager te worden van Magnus Carlsen in de strijd om de wereldtitel. Anish Giri dicht hij weinig kansen toe. “In een match heeft Anish waarschijnlijk goede kansen omdat hij moeilijk te verslaan is. Maar om een dergelijk dubbelrondig supertoernooi te winnen, zul je waarschijnlijk plus vier moeten scoren. Dat gaat Giri met zijn speelstijl niet lukken.”