Gepubliceerd op 23 maart 2019

Workshop openingen op Stappenniveau

Zaterdagmiddag 23 maart zat het MEC vol met trainers, schakers en ouders die geïnteresseerd waren in dit onderwerp. Eddy Sibbing gaf in deze workshop aan hoe hij met deze materie omgaat.

Via activiteit, samenwerking en kwetsbaarheid kwamen we bij ‘De gouden regels’ uit Stap 2 aan. Voor deze regels heeft Eddy – lang geleden – de ‘MORA’ (speel in het Midden, Ontwikkel al je stukken, Rokeren, Aanvallen!) verzonnen. Aan de hand van verschillende lesmaterialen op dit gebied werd besproken hoe je beginnende schakers de opening beter kan laten spelen.

Workshop1

Vervolgens kwamen onder andere het Herdersmat, het Italiaans Vierpaardenspel, het Schots, het Bekende schijnoffer, Blijf van de f-pion af!, Het vergiftigde worteltje, het Tweepaardenspel in de nahand, Speel niet te vroeg met je dame, het Göringgambiet en Hoe tegen 1.d4 te spelen? aan bod.

Middels opgaven, instructievoorbeelden, analyses en partijbesprekingen werden deze thema’s uitgediept, waarbij de deelnemers uiteraard zelf ook aan de slag moesten. Tenslotte was er ook aandacht voor welke schaakboeken, websites en filmpjes geschikt zijn voor jeugdige schakers om openingen te leren. In het bezit van veel nieuwe kennis en een reader gingen de deelnemers tevreden huiswaarts.

Workshop2

Reacties van deelnemers:

Bram ter Schegget: Erg leerzame workshop. Aanrader voor iedere trainer die nog iets dieper de inhoud in wil of leerlingen iets extra’s zou willen bieden op het gebied van openingen. Na afloop zag ik volop mogelijkheden voor toepassingen in mijn trainingen.

Remco Hillebrandt: In mijn eigen schaaklessen wordt er soms wat weinig aandacht besteed aan de schaakopening. De nadruk ligt toch hoofdzakelijk op tactiek. Het blijkt echter dat de Stappenmethode, zeker als je ook de plus lessen meeneemt, daar ruimschoots gelegenheid voor biedt.
Dankzij deze workshop vulde ik mijn gereedschapskist verder met: kant en klare lessen, ideeën voor specifieke openingsthema’s maar ook meer algemene, verwijzingen naar behulpzame bronnen en verschillende leuke werkvormen voor leerlingen van alle niveaus.
In de literatuur over de openingen is er natuurlijk heel veel te vinden. Maar het is duidelijk dat Eddy Sibbing, mede ontwikkelaar van de Stappenmethode, met zijn vele jaren ervaring als schaaktrainer, heel goed weet wat er voor wie te gebruiken is en belangrijker nog hoe dit goed in te zetten. Bedankt Eddy.

Naast de landelijke Themadag gaan de lerarenopleiders van de KNSB workshops ‘in de regio’ geven. Indien uw club, bond of regio interesse heeft voor deze workshop, dan kunt u contact opnemen met Eddy.