Gepubliceerd op 10 december 2021

Verdwijnt Nederlands bekendste schaakspel?

In het voorstel voor de herinrichting van het Max Euweplein is geen plek meer voor het grote schaakspel, dat er al sinds 1996 staat. Wel zijn er in de plannen een viertal schaaktafeltjes opgenomen, die rond een groen middenterrein geplaatst zullen worden.

Het voorstel om het Max Euweplein groener in te delen, wordt algemeen als positief ervaren. Om meer ruimte voor voetgangers te creëren, is in de plannen het schaakspel gesneuveld. Het schaakspel een paar meter te verplaatsen of naar het middenterrein te verplaatsen, heeft geen bijval gekregen. Ongetwijfeld speelt mee dat enkele ondernemers en bewoners zich al jaren storen aan een aantal vaste gasten van het spel. Zie daarvoor het item op AT5, onderaan dit bericht. Wat er met het bronzen beeld van Euwe gaat gebeuren is nog onbekend.

Voor het Max Euwe Centrum is het grote schaakspel een belangrijke bron voor bezoekers. Veel toeristen die bij het spel kijken, brengen ook een bezoek aan ons museum. De verbinding tussen Max Euwe en het naar hem vernoemde plein, zal een stuk minder zijn zonder het grote schaakspel. Vandaar dat het Max Euwe Centrum niet blij is met het voorgenomen plan.

Gebruikers van ‘het bekendste schaakspel van Nederland’ zijn een petitie gestart, die wij van harte ondersteunen!

https://maxeuweplein.petities.nl

https://www.at5.nl/artikelen/212424/schaakbord-max-euweplein-moet-mogelijk-weg-na-klachten-over-overlast