Het grote schaakspel op het Max Euweplein is op 6 juli 1996 geplaatst. Sindsdien wordt er dagelijks door talloze schakers op gespeeld: de vaste groep gebruikers (de ‘pleinschakers‘), maar ook veel langslopende toeristen. Het idee voor het grote schaakspel in de open lucht kwam van de Amstelveense scholier David van Zeggeren, die het als idee inzond bij een gemeentelijke prijsvraag, en won!
Je bent nooit te jong om te schaken – foto: Jurgen Vijfschaft
Enkele jaren later werden er twee fraaie roestvrijstalen kisten naast het bord geplaatst waarin dagelijks de schaakstukken opgeborgen worden en waarop men kan zitten. De kisten worden elke ochtend door stadswachten geopend en ’s avonds weer gesloten.
In de loop der jaren hebben er vele prominenten uit binnen- en buitenland op ‘het bekendste schaakspel van Nederland’ gespeeld. Er zijn ontelbare partijen op gespeeld en het heeft dagelijks veel bekijks, vooral ook van toeristen. Een ware promotie voor het schaken!
Af en toe zijn er echter ook opstootjes geweest rond het spel en zijn er stukken verdwenen of gestolen. Zo gooiden in 2008 protesterende scholieren enkele stukken tegen trams en een onverlaat heeft weleens de witte velden zwart gemaakt.
Het bronzen beeld van kunstenares José Fijnaut is op 7 mei 2004 geplaatst, ter ere van het 12½ jarig bestaan van het Max Euweplein.
Het idee voor de buste van Max Euwe kwam van de ondernemersvereniging van het Max Euweplein die het vervolgens samen met het Holland Casino heeft geschonken aan de gemeente Amsterdam.
Een belangrijke inspiratiebron voor José Fijnaut was de afbeelding op de postzegel die in 1981 ter ere van Euwe’s tachtigste verjaardag is uitgegeven. Op de postzegel zien we niet alleen een peinzende Max Euwe, maar ook een stelling uit ‘De parel van Zandvoort’.