Gepubliceerd op 19 juli 2012

Schaakdans op het Max Euwe Plein

2 juni 2012

Zaterdag 2 juni om 11.00 uur zal op het Max Euweplein een ongebruikelijk spelletje schaak met levende schaakfiguren te zien zijn.

Het wordt een zo nu en dan ook zeer heftige dans die gespeeld wordt door leerlingen van de School uit Bystré uit Oost-Bohemen. Een spelletje schaak ziet er over het algemeen rustig uit. Twee personen die uren stil tegenover elkaar zitten en omstanders die meekijken en met hun vinger voor de mond, manen vooral stil te zijn en de concentratie van de spelers niet te storen. In de schaakdans laten de jonge dansers uit Bystré zien wat er echt op dat bord gebeurt. Het bord staat in vuur en vlam. Het witte paard dat de zwarte koningin aanvalt wordt een dramatisch gebeuren. De choreografe is uitgegaan van de emoties van de spelers zelf. Dat maakt het tot een prachtige en meeslepende voorstelling.

Schaakdans 1

Over het dans project “Schaken”

In dit project proberen de makers drie werelden met elkaar te verbinden. Drie kunsten: de dans, ontwerp en realisatie door middel van kostuums en beeldhouwkunst. De dragende pilaar is het zoeken naar contrasten in kleuren, in het gebruik maken van licht en schaduw, in de expressie van de strijd tussen goed en slecht. In de choreografie treden 25 leerlingen op in de leeftijd van 7 tot 20 jaar. Er wordt gedanst op een schaakbord met de afmeting 7½ bij 7½ meter. Een expressieve muzikale collage die 25 minuten duurt, geeft vorm aan wat er op het schaakbord gebeurt. De schrijvers proberen de spelregels van het schaakspel aan te houden maar de muziek zet soms ook meer schaakstukken in beweging en daarmee wordt het dramatische in de dansstrijd beklemtoond. Zoals verwacht mag worden zegeviert het goede.

Schaakdans 2

De voorstelling begint om 11.00 uur en duurt 25 minuten. Het Tsjechische gezelschap zal onder auspiciën van de Tsjechische ambassade optreden in Den Haag en in schaakdorp Wijk aan Zee, waar jaarlijks het fameuze Tata Chess Tournament wordt gespeeld. Tata heeft de reis van het gezelschap naar Nederland ook mogelijk gemaakt.

De uitvoering op het Max Euweplein wordt mede mogelijk gemaakt door het Max Euwe Centrum, de ondernemersvereniging Max Euweplein en de Schaakbond Groot-Amsterdam. Bert Kisjes en Carin Giesen organiseren deze uitvoering in samenwerking met het MEC.