Gepubliceerd op 15 november 2015

Rondeverslag 3

   

Talenten spelen gelijk!

De derde ronde van de Max Euwe Matches begon met een leeg bord, want Casper kwam door werkzaamheden van de NS te laat. Roeland was zo sportief om de partij later te beginnen, zodat om 15.00 uur alle partijen begonnen waren.

Lucas werd vandaag gevolgd door een filmploeg die een documentaire over de familie Van Fooreest aan het voorbereiden is. Hij speelde een scherpe partij waarin hij aanvalskansen kreeg. Dimitri besloot de angel uit de aanval te halen door zijn dame te ruilen tegen een toren en loper. Niet veel later leidde dat tot een zetherhaling, waardoor beide spelers de partij geruime tijd aan het publiek én cameraploeg konden tonen.

Erik wilde na gisteren wat recht zetten en bracht een interessant kwaloffer. Zijn stukken domineerden in korte tijd het hele bord en een paar zetten later kon hij enkele pionnen pakken. Het eindspel met drie vrijpionnen op de damevleugel was eenvoudig gewonnen.

Hing-Ting speelde zoals zo vaak een dubbel fianchetto, maar dit keer met een dubbelpion op de f-lijn. Toen Robin de witte pion op d3 kon blokkeren en onder vuur nemen leek dat voordelig, maar uiteindelijk resulteerde er een afwikkeling naar een gelijkstaand toreneindspel. Onlangs had Hing-Ting zo’n eindspel op het WK nog verloren, dus Robin bleef het lang proberen, maar Hing-Ting had zijn lesje geleerd en hield zonder al te veel problemen remise.

De held van de dag was Casper. Na 1.e4 e5 2.Lb5 van Roeland ontstond er een aparte stelling toen wit met La3xc5 zwart een geïsoleerde dubbelpion bezorgde. Omdat zwart ontwikkelingsvoorsprong had offerde Roeland – heel interessant – twee pionnen om zijn koning in veiligheid te brengen en de zwarte stukken passief te houden. In de tijdnoodfase werd de stelling geopend en zaten er veel combinaties in de stelling. In die fase greep Roeland mis met 39.Txf7 waar 39.Lxf7 veel beter was. Nu resteerde er na tijdnood een eindspel waarin wit een kwaliteit tegen twee (vrij-)pionnen had gewonnen. De twee vrijpionnen op de koningsvleugel konden echter snel naar de overkant, met name omdat de witte koning op de damevleugel te laat kwam: Roeland gaf zich op de 70e zet gewonnen.

 

Tussenstand Talenten – Grootmeesters: 3½ – 8½

De verwachte eindstand volgens rating is 3,44 – 12,56 voor de grootmeesters. De talenten hebben reeds aan de verwachting voldaan, dus alles wat ze vandaag scoren is bonus! Vandaag vertonen de een fraaie documentaire over de Polgars en geeft FM Arno Bezemer vanaf 13.00 uur (de laatste ronde begint om 12.00 uur!) commentaar in de aula.

Iedereen is welkom!

De pgn-bestanden kan je hier downloaden.