Gepubliceerd op 14 november 2015

Rondeverslag 2

De tweede ronde begon interessant voor de jeugd, want Casper had een veelbelovende Hollandse stelling op het bord en Lucas had een interessant pionoffer in ruil voor de nodige activiteit geaccepteerd, terwijl Robby aan een lange Spaans manoeuvreerpartij was begonnen. Bij Hing-Ting leek de partij een kopie van de eerste ronde, maar vandaag had Hing-Ting minder ruimte en enkele minder actieve stukken.

Lucas gaf redelijk snel de geofferde pion terug, waar taai verdedigen ook een optie was geweest. Daarna stond Dimitri actiever en dat resulteerde al snel in pionwinst (18.Txd7!) en twee zetten later volgde een tweede pion en was de partij voorbij. Niet veel later moest ook Hing-Ting opgeven. Nadat Robin het plan f4-f5-f6 in de stelling had gebracht konden de verdwaalde zwarte stukken op de damevleugel weinig betekenen voor de verdediging aan de andere kant van het bord. Robins koningsaanval bleek beslissend. Casper kon geen goed plan op de damevleugel bedenken, terwijl Roeland met een typische Hollandse pionnenmars begon. Na 23..,f4 werd zwarts aanval met de zet sterker en moest Casper enkele zetten later opgeven.

De eer van de talenten moest nu door Robby gered worden. In een Spaanse partij was de stelling rond de 30e zet ietwat geopend. Zwart leek prima te staan op de damevleugel, maar moest wel opletten dan wit geen aanval op de koningsvleugel zou krijgen. In het vijfde uur greep Robby zijn kans en brak door in het centrum. De bedenktijd van Erik werd met de zet krapper en Robby’s aanval werd steeds sterker. Op het moment dat Robby de partij kon afmaken (55.Kg1 of 55.e6) overzag hij een truc en moest eeuwig schaak toestaan. Een harde, maar hopelijk leerzame ervaring voor Robby.

 

Tussenstand Talenten – Grootmeesters: 1½ – 6½

IM Arthur van de Oudeweetering geeft zaterdag vanaf 14.30 uur commentaar, terwijl we in de filmzaal de documentaire “Wijk aan Zee, Schaakdorp van de wereld” van Jan van der Land vertonen.

Zondag vertonen de een fraaie documentaire over de Polgars en geeft FM Arno Bezemer vanaf 13.00 uur (de laatste ronde begint om 12.00 uur!) commentaar in de aula.

Iedereen is welkom!