Gepubliceerd op 9 maart 2018

Robin van Kampen: onderzoek concrete zetten

 

Door: Bart Stam

Grootmeester Robin van Kampen (23) heeft een eigen methode voor het zoeken naar sterke, kansrijke zetten in de stelling. “Mijn advies is: onderzoek eerst alle concrete zetten,” zo betoogde hij woensdag 7 maart tijdens zijn training in het Max Euwe Centrum. “Kijk eerst naar mat, dan naar schaakzetten, vervolgens naar het slaan van een stuk en als vierde naar het aanvallen van een stuk. Hierdoor komen er allerlei nieuwe zetten in beeld die we in eerste instantie misschien verwerpen.” Volgens de Rotterdammer is deze aanpak heel nuttig in stellingen waarin intuïtie de schaker even in de steek laat.
Robin van Kampen besteedt door zijn studie aan de Rotterdam School of Management tegenwoordig minder tijd aan schaken dan voorheen, maar hij behoort nog altijd tot de sterkste schakers van Nederland. In 2017 stond hij derde op de KNSB-plaatsingslijst. Ook speelt hij in de Meesterklasse en de Duitse Bundesliga. Voorts is Van Kampen, die in 2011 grootmeester werd, regelmatig te zien op internet als commentator bij grote toernooien zoals Tata Steel Chess.
Aan de hand van twee eigen partijen liet hij zijn zoektocht zien naar concrete zetten in het middenspel.

 

Diagram VanKampen

 

In Van Kampen – Potkin, Tata Steel Challengers Wijk aan Zee 2015
(zie diagram), onderzocht de witspeler de kansrijke aanvalszet 22.Pg5. Na lang nadenken verwierp Van Kampen deze zet omdat hij geen winnende mataanval zag na een lange, geforceerde zettenreeks. Uiteindelijk besloot de Rotterdammer tot het veilige 22.Pe5 dat voldoende bleek voor de winst. “Het is jammer dat ik achter het bord geen winnende mataanval wist te vinden. Toch laat deze partij goed zien dat dergelijke concrete zetten als 22.Pg5 gemakkelijker te vinden zijn dan bijvoorbeeld een diepe, stille zet.”
Na de pauze moesten de deelnemers aan de slag met het uitspelen van een partij die Van Kampen vorig jaar speelde in de Bundesliga. Hierdoor kregen zij langzaam maar zeker inzicht in de vele mogelijkheden van een kansrijke mataanval op de koningsvleugel die de Rotterdammer ditmaal wel wist te vinden.

 

Robin van Kampen

Robin bekijkt zijn partij tegen Potkin

 

Robin en Bart

Robin en Bart, onze verslaggever