Gepubliceerd op 12 mei 2014

Reinderman Schaker van het jaar 2013

Op de halfjaarlijkse Euweborrel van het Max Euwe Centrum is vrijdag 9 mei Dimitri Reinderman uitgeroepen tot schaker van het jaar 2013. De 41-jarige Amsterdamse grootmeester werd in 2013 voor het eerst Nederlands kampioen en won ook het BSG-Pinkstertoernooi. Na Sergei Tiviakov (2008), Anish Giri (2009-2010-2011) en Ron Langeveld (2012) is Reinderman de 6e winnaar van deze eervolle prijs.

Reinderman zelf liet de genodigden weten dat hij met zijn club En Passant ook nog KNSB-competitie en het snelschaken voor teams heeft gewonnen. “En dat voor een vegetariër die betaald wordt door een visboer”, grapte hij. Op de vraag over zijn kansen op het Nederlands kampioenschap : “Ik studeer iets meer dan Loek, dus wie weet…” Deze laatste opmerking van de grootmeester leek niet als grap bedoeld. Duidelijk is in ieder geval dat Reinderman zijn titel niet zomaar uit handen zal geven.

 

Schaker van het jaar
Reinderman neemt de felicitaties in ontvangst van Ron Langeveld. Links: Mark van der Werf, directeur Bondsbureau KNSB

Zo zelfverzekerd als Reinderman het publiek toesprak, zo onwennig was de net 15-jarige Jorden van Foreest onder de loftuitingen die hij kreeg als talent van het jaar 2013. “Het ging wel goed in 2013”, zei Van Foreest met groot gevoel van understatement.  Want de jonge Groninger werd in 2013 Europees jeugdkampioen tot en met 14 jaar met een fraaie score van 7½ uit 9 partijen. In de KNSB-competitie is hij een van de topscorer van Sissa, met 6 uit 7! Zijn club Sissa promoveerde naar de Meesterklasse. Zijn goede prestaties in 2013 kwam ook tot uiting in Jordens eloprogressie: in één jaar tijd ging hij van 2215 naar 2350! Adviesbureau Schrijvers uit Hellevoetsluis zal Jorden de komende drie jaar gaan ondersteunen. Jorden kan zich onbekommerd gaan richten op het schaken, de prijs is zeker een stimulans om door te gaan. Ook hier kwam zijn bescheidenheid naar voren: “Als het met schaken niets wordt, dan kan ik altijd nog met school verder”.

 

Jorden talent
Jorden van Foreest neemt zijn prijs in ontvangst. Ook de voorzitter MEC, Eric Smaling (met microfoon) is aanwezig

Jorden toespraak
Jorden van Foreest: “Als het met schaken niets wordt, dan kan ik altijd nog met school verder”

Naast de eer voor de schaker van het jaar en talent van het jaar 2013 werd er in aanwezigheid van zijn weduwe Hetty, stilgestaan bij het leven van Rob ‘De Beer’ Hartoch.
Vijf jaar na zijn overlijden is er een cd met het repertoire van Hartoch, samengesteld door Theo Witkamp. Hartoch heeft in de laatste jaren hard gewerkt om met name zijn openingskennis over te dragen aan talentvolle schakers. Een waardevolle aanwinst voor het MEC!

 

Hetty en de Beer v2
Hetty krijgt een foto van ‘De Beer’ in actie

Paul Rump is de kersverse directeur van het NK, dat van 5 tot en met 13 juli 2014 in het Manor Hotel in Amsterdam gehouden zal worden. Bij de heren zal het een zeer sterk bezet NK worden met kanshebbers Van Wely, Tiviakov, L’Ami,Van Kampen, en natuurlijk Reinderman. Ook zullen acht sterke dames acte de présence geven, waaronder Peng, Lanchava en Haast.
Om van het NK een succes te maken, zal er een nevenprogramma zijn met culturele activiteiten, jeugdclinics en zelfs een schaak-popquiz! Ongetwijfeld zal dit alles veel pers en publiek trekken naar de Linnaeusstraat.

 

Paul Rump
Paul Rump, directeur van de Nederlandse Kampioenschappen 2014

Foto’s zijn gemaakt door Bas Beekhuizenbasbeekhuizenchessphoto.nl

Links naar verslagen Schaker en Talent van het jaar 2013:
http://schaaksite.nl/page.php?al=dimitri-reinderman-schaker-van-het-jaar

http://schaaksite.nl/page.php?al=er-was-een-gevarieerd-programma

http://www.schaakbond.nl/nieuws/reinderman-en-van-foreest-onderscheiden