Gepubliceerd op 20 februari 2015

Partijanalyses en eindspelstudies Jan Timman

Het is inmiddels een van de vaste ijkpunten in de activiteiten van het Max Euwe Centrum: grootmeester Jan Timman geeft een inspirerende training voor clubschakers. Woensdag 15 november waren de stoelen tot de laatste plaats bezet.

Verslag van Bart Stam

 De Arnhemse grootmeester werkt al enkele jaren met een vaste formule; voor de pauze behandelt hij recente toernooienpartijen, na de pauze volgen eindspelstudies met diep verbogen wendingen. Timman is een van de weinige grootmeesters in de wereld die zowel toernooien speelt als eindspelstudies componeert. Jaarlijks zijn dit tientallen composities. Dankzij betere schaakprogramma’s en tablebases voor eindspelen, maakt hij tegenwoordig dan ook aanzienlijk meer studies dan in het pré-computer tijdperk.

 

Timman training 2017

Voor de pauze behandelde Timman twee van zijn eigen winstpartijen uit het Xtracon Open (voorheen Politiken Cup) in Denemarken en het Ilse of Man International, gewonnen door wereldkampioen Magnus Carlsen. Ook liet hij een spectaculaire partij zien uit de achtste ronde van het recente Europees teamkampioenschap op Kreta tussen Dubov (Rusland) en Mamedov (Azerbeidzjan). De winst van Mamedov was belangrijk voor de uiteindelijke titel van Azerbeidzjan. In deze partij kwam een scherpe Siciliaanse variant op het bord, compleet met dameoffers, die Timman reeds in 1995 in Riga op het bord had gehad tegen Vladimir Kramnik in de Tal Memorial.

 

Publiek Timman 2017

In de pauze konden de deelnemers al kijken naar de vier studies
van Timman

Na de pauze liet de Arnhemse grootmeester vier eindspelstudies zien van eigen makelij, geïnspireerd op het werk van vakbroeders als Yochanan Afek. Deze studie (wit aan zet wint) telt een aantal verrassende minorpromoties.

 

timman 

 

1.Ta4+ bxa4 2.Lc5 b2 3.Lf3 b1T [3…b1D 4.c7+ Db7 5.c8T]

4.c7+ Tb7 5.c8P Lc7 6.Lxg2 Kb8 7.Lxb7 Kxb7 8.Pe7 1-0