In 1968 werd in Wageningen het blad Schaakbulletin opgericht. Initiatiefnemers waren de enthousiaste schakers Wim Andriessen en Frits Hoorweg. Andriessen had bij zijn werk op de hogeschool van Wageningen (tegenwoordig Wageningen University & Research) ervaring opgedaan met de offset-techniek, handig als je zelf een blad wilt beginnen. Toch oogde het begin niet erg professioneel. Toen Schaakbulletin in 1985 was opgeheven en overgegaan in New in Chess beschreef Alexander Münninghoff in een bloemlezing de eerste nummers als een ‘aimabel vod’ en journalist Max Pam had het over ‘veredeld wc-papier’. Het zag er dan ook niet uit, die eerste jaargang. Maar toch. Het zou het begin van een revolutie in de schaakjournalistiek blijken te zijn.
Uitgever en hoofdredacteur Wim Andriessen bleek een kei te zijn in het aantrekken van de juiste mensen. Enkele jaren na dat voorzichtige begin had hij gerenommeerde namen als Hein Donner en Hans Ree aan zich gebonden. Jan Timman kreeg de kans zijn eerste stappen op het terrein van het schaakschrijven te zetten. Beginnende journalisten en auteurs als Tim Krabbé en Max Pam kregen een eigen rubriek en de al enigszins gearriveerde journalist Alexander Münninghoff kon over het schaken in de Sovjet-Unie schrijven. En boven alles bleek Schaakbulletin de luis in de pels van het Nederlandse schaakleven te zijn. De jaren zeventig gingen ook aan de schaakwereld niet voorbij.
Schaakbulletin hield het vol tot 1984. Toen ging het verder als New in Chess. Van het beste schaakblad van Nederland veranderde het in het beste schaakblad ter wereld. De mensen van de eerste jaren bleven elkaar ontmoeten en soms kwam het schaakbord daarbij ook op tafel. Zoals bij het Donner Memorialtoernooi van 1996 toen een aparte vierkamp werd ingericht voor de oude garde van Schaakbulletin. Zo te zien vlogen de vonken er nog steeds vanaf. Voor wie de gezichten niet kent: van links af Wim Andriessen, Alexander Münninghoff, Max Pam (onder) en Tim Krabbé. Opmerkelijk detail: dat Donner-toernooi werd gesponsord door Allard Hoogland die Wim Andriessen bij New in Chess zou opvolgen. (MbdW)