Gepubliceerd op 9 juli 2012

Karlsbad 1907, international chess tournament

George Marco and Carl Schlechter:

Karlsbad 1907, international chess tournament

Translated from German by Robert Sherwood. Edited by Dale Brandreth. Caissa Editions, Yorklyn, USA. 451 pagina’s. €49,95.

Een eeuw geleden werd in Karlsbad een groot toernooi georganiseerd. Ter gelegenheid hiervan is nu een Engelse vertaling verschenen van het toernooiboek dat destijds door Marco en Schlechter werd samengesteld. Robert Sherwood, een speler van meestersterkte, controleerde de analyses met het computerprogramma Rybka. Zijn conclusies zijn in aparte noten toegevoegd aan de analyses van Marco en Schlechter.

Het toernooi telde 21 deelnemers. In het toernooireglement staat vermeld dat bij gelijk eindigen een tweekamp zal plaatsvinden die duurt tot een speler twee partijen heeft gewonnen! Zover is het niet gekomen. De 24-jarige Akiba Rubinstein zegevierde voor Maroczy, Leonhardt, Nimzowitsch en Schlechter. Dit resultaat maakte hem tot de belangrijkste kandidaat voor een tweekamp tegen Lasker om de wereldtitel. Rubinstein slaagde er niet in de benodigde geldmiddelen bijeen te krijgen en toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, waren zijn kansen definitief verkeken.

Het boek is gebonden uitgegeven en er is veel informatie toegevoegd aan de oorspronkelijke uitgave. Een aanrader voor liefhebbers van de schaakhistorie.