Gepubliceerd op 6 april 2021

In memoriam Martin Steunebrink (1935-2021)

Op 2 april is onze oud-vrijwilliger Martin Steunebrink op 85-jarige leeftijd overleden.

Steunebrink

In onze digitale nieuwsbrief van vorige maand staat een uitgebreid artikel van Martin over zijn zeventigjarige schaakcarrière. Hij was geen hoogvlieger achter het bord, maar daarnaast des te meer! Hij heeft talloze (bestuurs-)functies in de schaakwereld uitgeoefend en was ook jarenlang vrijwilliger van het MEC.

Bij zijn zeventigste verjaardag wilde hij geen cadeaus, maar vroeg hij te doneren aan het MEC. Twee jaar later vroeg hij op ons Pleinfestival aan voorzitter Jan Nagel of hij iets voor het MEC kon doen. Een week later startte onze samenwerking. Als gepensioneerd registeraccountant begon Martin met het uitzoeken en verbeteren van onze donateurs-administratie. Er volgden nog vele archieven en andere zaken die hij snel en vakkundig uitzocht. Martin was ook de bedenker van de Vrienden van Euwe en uiteraard werd hijzelf de eerste vriend op ons Vriendenbord. Je kon altijd een beroep op Martin doen en hij was reuzetrots om in 2010 Nigel Short van Schiphol op te halen en de eerste dag te begeleiden. In 2012 droeg hij zijn taken over, maar bleef zeer betrokken bij het MEC. Bij Euweborrels of het Pleinfestival was hij vaste bezoeker en regelmatig kwam hij even binnenlopen of nam contact op met een suggestie of een idee.

Een paar maanden geleden werd een kwaadaardige tumor in zijn hoofd ontdekt. Hij bleef – zoals altijd – nuchter en optimistisch. In ons laatste telefoongesprek, begin dit jaar, moest hij echter zoeken naar woorden en de voortuitzichten waren niet goed. De afgelopen tijd ging het snel achteruit, totdat Martin besloot dat het mooi was geweest, zoals op de rouwkaart staat geschreven:

Vijfentachtig jaar, een fantastisch leven gehad!
Het is mooi.

Wij wensen zijn vrouw Geja en de familie sterkte met dit verlies.

Namens het MEC, Eddy Sibbing

 

Steunebrink Short
Martin samen met Nigel Short in 2010