Gepubliceerd op 14 januari 2017

Succesvolle TATA-Instuif

door Bart Stam

De Tata Steel Instuif op zaterdag 14 januari in het Max Euwe Centrum, traditioneel op de openingsdag van ‘Wijk aan Zee’, was wederom een succes. Er was veel belangstelling voor zowel de analyses van de live partijen in de hoofdgroep als voor de presentatie van het nieuwe middenspelboek van Ivan Sokolov.

Liafbern Riemersma en Arthur van de Oudeweetering gaven deskundig commentaar bij de partijen van onder anderen Magnus Carlsen, Richard Rapport en Loek van Wely. Onder de toehoorders waren ook de grootmeesters Paul van der Sterren en Karel van der Weide (in ruste) alsmede IM Yochanan Afek, tevens grootmeester eindspelcomposities.

Instuif 17

Halverwege de middag presenteerde Ivan Sokolov zijn nieuwste boek “Chess Middlegame Strategies – Volume 1”, in aanwezigheid van zijn uitgever Daniël Vanheirzeele (Thinkers Publishing). Een boek met instructieve partijvoorbeelden over negen aparte hoofdstukken over bijvoorbeeld ongelijke materiaalverhoudingen, de vrijwillige versplintering van de pionnenstructuur en achterwaartse paardzetten. “Afgezien van enkele klassieke voorbeelden als de partij Kortsnoi-Geller uit 1971, heb ik vooral gekozen voor recente grootmeesterpartijen uit de laatste vijf jaar,” aldus Sokolov die inmiddels bondstrainer is van de Iraanse mannenploeg. In de loop van dit jaar moet het tweede deel van “Chess Middlegame Strategies” verschijnen.

Boekpres Sokolov

Meer informatie is te vinden op www.thinkerspublishing.com