Gepubliceerd op 29 mei 2016

Gareyev ongeslagen in blindsimultaan

Timur Gareyev, ook wel bekend als The Blindfold King, heeft zaterdag 28 mei indruk gemaakt met zijn blindsimultaan in Amsterdam. De Amerikaanse grootmeester met Oezbeekse wortels won elf van de dertien partijen en hoefte slechts twee remises af te staan.

gareyev

Timur Gareyev tijdens zijn blindsimultaan in Amsterdam
Foto: Lennart Ootes

Gareyev is bezig met een wereldwijde tournee ter voorbereiding op het wereldrecord blindsimultaan schaken. In december wil hij in Praag een nieuw record vestigen door aan 47 borden een score te behalen van minimaal tachtig procent. De blindsimultaan in het Ignatius Gymnasium in Amsterdam werd georganiseerd door het Max Euwe Centrum en de jubilerende schaakvereniging Caïssa Amsterdam die dit jaar 65 jaar bestaat. Bessel Kok zorgde voor financiële ondersteuning.
Zittend op een hometrainer en met een heuse blinddoek bond Gareyev de strijd aan met vijf clubschakers en acht jeugdschakers. Aan de meeste borden verliep de strijd voorspoedig voor de simultaangever, alleen tegen elfjarige Kasper Bleeker (Caïssa) en Bart Stam (Max Euwe Centrum) moest hij remise toestaan. Lange tijd leek Mustapha Yahia (De Raadsheer) voor een verrassing te gaan zorgen maar hij kon zijn gewonnen stelling niet verzilveren en verloor uiteindelijk nog.
Naast de blindsimultaan van Gareyev gaven ook internationaal meester Yochanan Afek en de chess queens Zhaoqin Peng en Anne Haast simultaans voor de jeugd.

De simultaan is met steun van Bessel Kok mogelijk gemaakt. Ook de KNSB en Caïssa hebben organisatorisch bijgedragen.

Bekijk de foto’s van Lennart Ootes van de bijzondere prestatie die Timur in Amsterdam heeft verricht.

Zie ook de website van grootmeester Timur Gareyev: www.blindfoldking.com