Gepubliceerd op 26 januari 2017

Expositie Schaakcuriosa

Vrijwel elke Nederlandse schaker kent de boeken “Schaakcuriosa” van Tim Krabbé met verzamelingen bijzondere matjes, patjes, “zeeslangen” en andere curiositeiten uit het schaken. In de onze nieuwe expositie tonen we allerlei bijzondere attributen die met schaken te maken hebben, van asbak tot legpuzzel, van pennenhouder tot toiletpot, van T-shirt tot koffiemok, van theelepeltje tot sigarenbandje, van onderzetter tot vaantje.

Vitrines schaakcuriosa

Deze expositie is gevuld met attributen uit het legaat dat Jules Welling aan het Max Euwe Centrum heeft geschonken, aangevuld met bijzonderheden uit het archief van het MEC.

Jules Welling is zijn leven lang schaakjournalist geweest en heeft over talloze toernooien geschreven. Van veel van die toernooien heeft hij souveniers meegenomen. Met name van het Hoogovens-Corus-Tata-toernooi (Wijk aan Zee) en het Interpolistoernooi (Tilburg) heeft hij heel veel herinneringen verzameld. Jules kende alle topspelers en was met velen bevriend.

Attributen Corus Tata

Heel bijzonder is de door Sjirov gewonnen beker voor de strijdlustigste speler van Linares 1993, die bij Jules in Best terecht is gekomen. Een verhaal op zich! Ook het kleine toiletpotje, naar aanleiding de ‘toiletgate’  tussen Kramnik en Topolov in 2006, is een toppertje in deze expositie.

Beker Sjirov

U bent van harte welkom om deze bijzondere expositie te aanschouwen!