Gepubliceerd op 17 april 2013

Duits schaakspel

Twee jaar, zomer 2010 – zomer 2012, heeft het MEC van Thea van Anraad een Duits schaakspel in bruikleen gekregen, waarover Lien Heyting een paginagroot artikel in het NRC heeft gepubliceerd. Hieronder een paar foto’s (eigendom Max Euwe Centrum), het artikel uit de NRC van 23 juli 2010 kan hier (pag. 43) gelezen woorden. Tegenwoordig is het schaakspel in het Rijksmuseum te vinden.

nazispel

‘Het is een groot schaakspel, het bord meet 84 bij 84 cm en ook de stukken, die in een bijbehorende kist met 32 vakjes passen, zijn fors. Ze zijn gemaakt van geglazuurde witte of bruine terracottaklei. Zowel de witte als de bruine stukken stellen een leger voor, de witte stukken zijn duidelijk terug te voeren op het Duitse wapentuig uit de oorlog. Zo is de witte toren een realistische weergave van een FlaK (Flugzeugabwehrkanone), het paard is een ordonnans op een motor, de loper een Stuka (duikbommenwerper), de dame een bom met stabilisatorvinnen en de koning een 500 pond vliegtuigbom. De witte pionnen zijn infanteristen van wie er twee een zwaar machinegeweer hanteren. Ze lijken zich op te maken voor de aanval.
De bruine stukken zijn iets kleiner dan de witte, het wapentuig is ouderwetser – dit leger is minder goed geëquipeerd dan het witte vijandelijke leger en het is niet op één bepaald land terug te voeren. De bruine toren lijkt een 150 mm Houwitzer, het bruine paard is een verkenner te paard, slechts bewapend met een zwaard en op zijn hoofd geen helm maar een muts. De loper is een Hurricane (Brits jachtvliegtuig), de dame een bom en de koning een tank. De pionnen zijn ook hier infanteristen, van wie er twee met een verrekijker de vijandelijke linies bestuderen en anderen klaarliggen met een geweer.’ (fragment uit het artikel uit de NRC van 23 juli 2010)

nazi spel 1