Gepubliceerd op 1 juni 2017

Euweborrel van 14 december 2018

Op de drukbezochte Euweborrel van in het Max Euwe Centrum kwamen interessante onderwerpen ter sprake.

KNSB-voorzitter Marleen van Amerongen vertelde over de nieuwe opzet van de KNSB-competitie (die lijkt positief: meer deelnemers, meer jeugd die meedoet) en de twee KNSB-websites (Schaakbond.nl en Schaken.nl naast elkaar: dat moet verbeterd worden). Ook vertelde Marleen over haar ervaringen op het ‘schaakeiland’ Schiermonnikoog met ook een enthousiasmerend filmpje van Judith Polgar. Ons bestuurslid Jesús Medina had een spel uit Schiermonnikoog, dat daar te koop is, meegenomen en tentoongesteld.
IM Yochanan Afek vertelde over zijn nieuwe boek (‘Practictal Chess Beauty’) en daarna stelden Abe Willemsma en Robbert van ’t Kaar, nieuwe bestuursleden van het MEC, zich kort voor.

In de volgende ronde met interviews vertelden de onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (Van links naar rechts op de foto: Yvonne Groen Elsje de Vries en Martin Elderson) over hun onderzoek naar schaken en schoolprestaties. Hoewel er veel aanwijzingen zijn dat schaken positief is voor de cognitieve ontwikkeling, is nader onderzoek vereist om dat wetenschappelijk te bewijzen. De schaakwereld zal dit onderzoek aandachtig blijven volgen.

RuG Yvonne Elsje  Martin

Tenslotte werd de loting van de ‘Mokumse meesters’ gedaan. Een leuk en nieuw initiatief van de bekende wedstrijdleider Arno Eliëns (links op de foto, waarin tien goede schakers een toernooi gaan spelen op clubavonden van SGA-clubs. De negen rondes worden gespeeld bij Caïssa, VAS en Zukertort, uiteraard met het doel om IM-resultaten te scoren. Deelnemers zijn onder andere Hing Ting Lai (rechts op de foto), Jasel Lopez, Barry Brink, Demre Kerigan, Albert Blees en Tjark Vos. In februari zal het toernooi beginnen.

Arno HingTing

 

De nieuwe voorzitter van de SGA, René Pijlman, nam tijdens de loting de honneurs waar voor enkele deelnemers en stelde zichzelf voor. Het was nog lang onrustig op het Max Euweplein…

De foto’s zijn van René Olthof.