Gepubliceerd op 1 juni 2013

Euweborrel: Ron Langeveld schaker van het jaar 2012

Op de halfjaarlijkse Euweborrel van het Max Euwe Centrum is Ron Langeveld uitgeroepen tot schaker van het jaar. Langeveld is na Sergei Tiviakov (2008) en Anish Giri (2009-2010-2011) de vijfde winnaar van deze prestigieuze prijs van het Max Euwe Centrum.

Schut Giri Langeveld 
Lisa Schut, Anish Giri en Ron Langeveld

Langeveld werd in 2012 wereldkampioen correspondentieschaak, een schaakvorm waarbij de zetten digitaal worden verstuurd. De Nederlanders Gert Timmerman (2002) en Joop van Oosterom (2007) gingen Langeveld voor als wereldkampioen correspondentieschaak.

De jury, bestaande uit Hans Ree (NRC), Gert Ligterink (Volkskrant) en Mark van der Werf (directeur KNSB) benoemde Lisa Schut tot talent van het jaar. De 18-jarige Lisa werd in 2012 tweede op het jeugdwereldkampioenschap tot en met 18 jaar en was topscorster in het Nederlands damesteam op de Olympiade te Instanboel.

Daarnaast stonden er tijdens de drukbezochte Euweborrel enkele schaakboeken centraal: Genna Sosonko gaf Fietie Euwe (dochter van Max Euwe) een exemplaar van zijn boek The World Champions I Knew”, New in Chess presenteerde de 12e en laatste editie van Matten en Karel van Delft werd geïnterviewd over zijn nieuwe boek Schaakideeën.

Tenslotte nam Gerrit Valk na 16 (!) jaar afscheid als bestuurslid van het MEC en ook kwam het laatste nieuws over het Nederlands kampioenschap, SPA en het 20e Pleinfestival ter sprake.

Bekijk de fotoreportage!