Gepubliceerd op 1 juni 2017

“Euwe stond niet graag op voetstuk” drukbezochte Euweborrel

Door Bart Stam

De welhaast tropische temperaturen ten spijt kende de Euweborrel van 31 mei een hoge opkomst. Grootmeester John van der Wiel haalde persoonlijke herinneringen op aan Max Euwe, terwijl voorzitter Jan van Run de financiële situatie van het MEC belichtte. Verder vielen Jorden en Lucas van Foreest weer eens in de prijzen.
John van der Wiel (1959) heeft oud-wereldkampioen Max Euwe nog enkele jaren meegemaakt als clubgenoot van Volmac Rotterdam. “Hij stond grootmoedig het tweede bord af nadat ik in 1979 Europees jeugdkampioen was geworden. Dat vond ik een mooi gebaar, hoewel ik me direct realiseerde dat ik dan met zwart zou moeten spelen!”

vdWiel John van der Wiel verhaalt over “Max”

 

Al spoedig ontdekte de Leidenaar dat Euwe een gruwelijke hekel had aan overdreven gedweep en gevlei. “Hij hield er niet van als hij op een voetstuk werd geplaatst. Ik was waarschijnlijk een van de eersten die hem Max noemde en volgens mij kon hij dat wel waarderen.”
Van der Wiel herinnert zich nog dat Euwe er enorm de pest in had als hij tijdens een simultaan een paar mindere zetten had gedaan. “Euwe speelde nooit toneel, je kon altijd direct zien aan zijn gezicht in welke stemming hij verkeerde. De uitdrukking ‘een gezicht als een oorwurm’ had door hem bedacht kunnen zijn!”

Vriendenloterij

MEC-voorzitter Jan van Run belichtte de financiële situatie van het Max Euwe Centrum. Het wegvallen van de gemeentelijke subsidie eind 2015 is volgens hem met allerlei nieuwe initiatieven voor een belangrijk deel opgevangen, hoewel er nog altijd een structureel tekort blijft van zo’n tienduizend euro per jaar. “Ik roep iedereen op om creatief met ons mee te denken hoe het Max Euwe Centrum aan extra inkomsten kan komen.” Eén mogelijkheid is volgens hem mee te spelen in de Vriendenloterij ten gunste van het MEC.

 

TjiamDharma Tjiam, de nieuwe directeur van de KNSB

Dharma Tjiam is sinds begin 2017 directeur van het bondsbureau van de KNSB. Hij kondigde aan dat het bondsbureau na de ingrijpende reorganisaties en bezuinigingen nu in rustiger vaarwater terecht is gekomen. Hij hoopt op veel belangstelling voor het op handen zijnde Nederlands kampioenschap (26 juni-2 juli) dat dit jaar in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord plaatsvindt. Ook Eugene Rebers, nieuw bestuurslid van de KNSB én het MEC, werd aan de aanwezigen voorgesteld.

 

vRun RebersMEC-voorzitter Jan van Run met Eugene Rebers

Zowel wel vaker de afgelopen jaren, vielen de gebroeders Van Foreest weer eens in de prijzen. De vakjury koos Jorden, de jongste grootmeester uit de geschiedenis, tot schaker van het jaar. Zijn broer Lucas ging met de titel talent van het jaar naar huis. Tijdens het NK is “De Stelling Van Foreest, een schaakfamilie te zien”. Deze documentaire zal ook worden uitgezonden op maandag 26 juni om 20.25 op NPO 2.
 
JvForeestJorden van Foreest, Schaker van het jaar 2016

 

De foto’s zijn van René Olthof.