Gepubliceerd op 3 februari 2013

Gevarieerde Euweborrel

 

Tekst: Bart Stam

Zo’n zestig schaakliefhebbers waren dinsdag 8 december aanwezig op de halfjaarlijkse Euweborrel, ditmaal in Holland Casino. Een gevarieerde bijeenkomst met optimistische woorden van voorzitter Jan van Run, een schaakconference van Ruud van Caspel en de presentatie van deel 2 en 3 van de Euwe-biografie.
Schrijver Peter de Jong bood Fietie Brouwer-Euwe, de jongste dochter van de oud-wereldkampioen, het eerste deel aan van zijn lijvige trilogie.

Voorzitter Jan van Run heette de aanwezigen welkom met de mededeling dat de begroting van het Max Euwe Centrum voor 2016 sluitend is, zelfs met het wegvallen van de gemeentelijke subsidie. Volgens Van Run is de race nog niet helemaal gelopen. Zo heeft het bestuur van het Max Euwe Centrum onlangs in een hoorzitting zijn bezwaren nog eens uitvoerig toegelicht tegen het schrappen van de jaarlijkse subsidie van €29.400. Vóór 2016 horen we of de gemeente de subsidie per direct stopt of de subsidie in 1 of 2 jaar gaat afbouwen.

Voorzitter Van Run

Voorzitter Jan van Run spreekt de aanwezigen toe terwijl
bestuurslid Dirk Brouwer toekijkt

Van Run riep zijn gehoor op actief mee te denken over nieuwe bronnen van inkomsten. “Twee eenvoudige mogelijkheden zijn het meespelen met de Vriendenloterij via het Max Euwe Centrum en het gebruik van de sponsorkliks op de website bij aankopen op internet. Het kost u niets extra maar levert het Max Euwe Centrum een mooi percentage van het aankoopbedrag op.” Van Run vestigde verder de aandacht op Nieuwsbrief 88. Deze zal de komende dagen in de bus vallen bij alle KNSB-leden, als speciale bijlage van Schaakmagazine. Voorts riep hij in herinnering dat het deze maand tachtig jaar geleden is – 15 december 1935 om precies te zijn – dat Max Euwe wereldkampioen werd.

Peter de Jong Fietie Euwe

Peter de Jong en Fietie Euwe

(foto: Michael Negele)

Een mooie gelegenheid om Peter de Jong te introduceren die zojuist deel 2 en 3 van zijn lijvige Euwe-biografie heeft afgerond. Deel 1 verscheen in oktober en behandelt onder andere het Nederlandse schaakleven tussen 1850 en 1950 en Euwe als correspondentieschaker. Deel 2 en 3 zijn samen zo’n achthonderd pagina’s en bevatten alle bekende match- en toernooipartijen van Euwe tussen 1911 en 1981. De Jong heeft de drie delen in eigen beheer uitgegeven. Ze zijn onder andere verkrijgbaar bij Het Paard en De Beste Zet.

Ruud van Caspel tenslotte wees in zijn schaakconference, voorzien van de nodige literaire citaten, op het grote belang van Max Euwe en van het Max Euwe Centrum.

Ruud van Caspel

Ruud van Caspel tijdens zijn schaakconference
Hier kunt u de voordracht lezen