Gepubliceerd op 27 januari 2013

ENPS op bezoek in het MEC

zaterdag 2 mei 2009

Gisteren hadden we met een kleine groepje schakers weer eens een ENPS-excursie, deze keer naar het Max Euwe Centrum (MEC) op het Leidseplein. Kees, Jan de Vries, Ronald en zijn vrouw Mieke, Roeland, Albert, Theo Bakker, Roel, Bas en ik werden ontvangen met koffie en koek, waarna we een 40 minuten durende film bekeken met gevarieerde schaakonderwerpen. Naast een vooroorlogse Euwe (wat spraken ze anders!) zagen we Donner virtuoos uitleggen dat het schaakdenken niet gebaseerd is op exact rekenen maar op globaal redeneren, een uitgelaten Fischer vertelde vlak nadat hij wereldkampioen was geworden dat de Russen na zijn zege wensten dat ze het spel nooit geleerd hadden, en we zagen een ziedende Kasparov een journalist afsnauwen. En nog veel meer moois.

Daarna waren er twee quizzen. Roel en ik wonnen het cartoon-raden, Bas won de diagramoploswedstrijd. Om even het grote belang van dit alles te onderstrepen: tijdens de quiz belde Eddy Sibbing vanuit zijn vakantieadres in Portugal naar het MEC om te informeren of de excursie naar wens verliep!!

De rest van de tijd konden we vluggeren en in de 2e-handswinkel en in de bibliotheek rondkijken. Dat was voor mij een uitgelezen kans om een historisch onderzoekje te doen. In het stukje “De gestrekte mars naar het doel” sprak ik mbt oud-nederlands kampioen Tan het vermoeden uit dat “meer informatie over Tan natuurlijk te vinden is op internet”. Maar toen ik er naar op zoek ging viel dat enorm tegen, ik vond vrijwel niks. Ook niet in de verder overigens voortreffelijke online database van het MEC zelf, Dutchbase. Een grote misstand, die ik graag rechtzet met het materiaal dat ik in het niet-digitale-MEC vond. Hieronder de toernooitabel en het verslag met partijen van het NK 1961 uit Schakend Nederland en het verslag van het Amsterdams Kampioenschap uit 1958 uit De Band. Hopelijk komen Googelaars die naar “H.L. Tan”, “Hiong Liong Tan” of “Hoang Lyong Tan” zoeken op deze pagina’s van ons ENPS-weblog uit.

enps1

En tot slot nog iets van een geheel andere orde. Ik kocht bij het MEC een dik 2e hands boek dat niet echt over schaken gaat maar over ‘Chess Variants’, varianten in de zin van andere soorten schaakspelen. Héérlijk, kan ik mijn drang naar het verwerven van nutteloze kennis weer eens ruimschoots bevredigen. Ik neem een leuk stukje eruit over:

enps2

Na het bezoek aan het MEC dronken we met z’n allen nog een aantal drankjes op een zonovergoten Max Euweplein. Kortom, het was een hele goede dag.

Niek Verweij, zondag 3 mei op de ENPS-site
( http://schaakclub.blogspot.com/ )

meer activiteiten