Gepubliceerd op 12 oktober 2018

Drukbezochte training Yasser Seirawan

Ding Liren: bescheidenheid èn aanvalskracht

Door: Bart Stam

Grootmeester Yasser Seirawan is een graag geziene gast in het Max Euwe Centrum. Met zijn heldere uitleg, een rijk arsenaal aan schaakanekdotes èn de nodige humor weet hij zijn gehoor steevast aan zich te binden.
Woensdag behandelde de Amerikaan tijdens een drukbezochte training drie partijen van Ding Liren. De sterkste Chinese speler van dit moment maakte indruk op Seirawan tijdens de Schaakolympiade in Batumi. “Hij is heel bescheiden buiten het bord maar een daadkrachtige aanvalsspeler op het bord”, aldus Seirawan. “Ding is inmiddels al 88 partijen op rij ongeslagen, een geweldige prestatie. Hij staat vierde op de FIDE-wereldranglijst met 2804 Elo-punten, de hoogste rating van een Chinese schaker ooit.”

Yasser 1

 

Geen Carlsen-Caruna
Het is een rode draad in zijn trainingen. “Eigenlijk behandel ik hier nooit de thema’s die ik oorspronkelijk had voorbereid, ” vertelt Seirawan bij aanvang met de nodige zelfspot. “Ditmaal wilde ik eigenlijk een voorbeschouwing geven op de komende WK-match tussen Carlsen en Caruana. Maar toen kwamen de geweldige partijen van Ding Liren op de Olympiade er tussendoor!”
Volgens Seirawan, die deels in de VS en deels in Hilversum woont, heeft China in Batumi een unieke prestatie geleverd. “Voor het eerst sinds 1986, toen de Sovjet Unie nog oppermachtig was, heeft één land beide groepen gewonnen. En dan te bedenken dat China niet eens met zijn sterkste spelers aan de start verscheen! Het land kiest er bewust voor om jeugdspelers ervaring te laten opdoen tijdens de schaakolympiade.”

Yasser 2

 

Gouden medaille
Ding Liren scoorde met 5,5 uit 8 en een TPR van 2873 de gouden medaille aan het eerste bord.
“Ik ben hem tijdens de Olympiade met steeds meer interesse gaan volgen,” aldus Seirawan. Hij liet drie overwinningen zien tegen Emilio Cordova (Peru), Ivan Saric (Kroatië) en Jan-Krysztof Duda van het verrassend goed spelende Polen. In deze partij uit de voorlaatste ronde brengt de Chinese coming man volgens Seirawan zijn stukken naar de juiste velden voor een flitsende koningsaanval. Toch verzuimde de Chinees in deze stelling een verder vlekkeloos gespeelde partij direct uit te maken.

 

Diagram Ding Duda

(Ding Liren – Duda na 30…, Db1).

Hier speelde Ding 31.Te1? Seirawan liet zien dat wit na 31.Dxf4! veel sneller wint. Een mooie variant is 31…,Ld7 32.Tf6!! gxf6 33.Dxf6+ Kg8 34.Df7+ Kh8 35.Te1!! (met de dodelijke dreiging Lb2+) 35.. Lf5 36.Df6+ Kg8 37.Pf7!! h5 38.Ph6+ Kh7 39. Pxf5 met ondekbaar mat. Uiteindelijk won Ding Liren de partij wel.

Seirawan: “In deze cruciale partij, die mede bepalend was voor de eindoverwinning van China, liet Ding Liren zich op zijn best zien. Een groot gevoel voor aanvalskansen zetten, gecombineerd met een haarscherpe calculatie van varianten. Ik verwacht veel van hem de komende jaren.”