Gepubliceerd op 5 september 2023

CinéMax: AlphaGo en Game Over

Op zaterdag 16 september hebben we weer een filmmiddag in het Max Euwe Centrum. We starten om 12:30 uur. Deze keer beginnen we met een uitstapje naar een andere denksport, en wel naar Go.

Op 5 december 2017 bracht het bedrijf DeepMind een schokgolf teweeg door een aantal partijen te publiceren waarin het op kunstmatige intelligentie (KI) gebaseerde programma AlphaZero de toen sterkste schaakengine Stockfish 8 alle hoeken van het bord laat zien. Een enorme doorbraak op het gebied van schaakengines. In de documentaire AlphaGo (2017, https://www.imdb.com/title/tt6700846/) is te zien hoe DeepMind eenzelfde stunt herhaalt in de wereld van Go. Daar was de mens nog altijd oppermachtig omdat vrijwel alles in Go strategie is, en de zetten nauwelijks uit te rekenen zijn. We krijgen een prachtig inkijkje in de wereld van de KI en de match die AlphaGo tegen wereldkampioen Lee Sedol speelt. In vele opzichten te vergelijken met de match tussen Deep Blue en Garry Kasparov in 1997.

En daarmee is de link gelegd naar de tweede documentaire van de dag. We ronden namelijk af met Game Over: Kasparov and the Machine (2003, https://www.imdb.com/title/tt0379296/). Hierin wordt teruggekeken op die beruchte match uit 1997 waarin Deep Blue tot ieders grote verbazing won. We zien de match vanuit het gezichtspunt van Kasparov, die veelvuldig aan het woord komt. Maar ook andere experts en het team van IBM laten in deze interessante documentaire van zich horen. Kortom, zeer de moeite waard!

Beide documentaires zijn ongeveer anderhalf uur lang waardoor we, met een korte pauze tussendoor, rond de klok van 16:00 uur af zullen sluiten.