Gepubliceerd op 24 september 2013

Boekpresentatie in MEC

Donderdag 19 september werden er in het propvolle MEC twee nieuwe schaakboeken gepresenteerd: My Chess van Hans Ree en The Hague-Moscow 1948 van Max Euwe. Beide zijn vertalingen van eerdere Nederlandse edities en zijn in het Engels uitgegeven door Hanon Russel in samenwerking met New In Chess.

Allard Hoogland en Hanon Russell Olthof
Allard Hoogland en Hanon Russell

In de verhalenbundel van Ree (“Mijn schaken”, Atlas 2010) staan schaakverhalen uit het rijke schakersleven van Ree. Hoewel een deel van de verhalen over het Nederlandse schaakleven gaat, zal dat geenszins een belemmering zijn voor internationale lezers. Daar zijn de verhalen en anekdotes van Ree te leuk en interessant voor! Jan Timman schreef een voorwoord voor deze Engelstalige editie.

Hans Ree - Boekpresentatie MEC Amsterdam 2013 Olthof
Hans Ree

Het standaardwerk van Euwe over het WK-toernooi in Den Haag en Moskou is zelfs 65 jaar later nog een aanrader, maar was tot nu toe alleen in het Nederlands uitgegeven. In het voorwoord van Hans Ree komt de geschiedenis van dit toernooi en enkele – later bekend geworden – feiten aan bod. De analyses van Euwe bleken bijzonder goed, ondanks dat de computer (uiteraard) de nodige verbeteringen wist te ontdekken. Al met al, een klassieker onder de toernooiboeken, nu ook beschikbaar voor een internationaal publiek. Het eerste exemplaar werd door uitgever Hanon Russell overhandigd aan Fietie Euwe, de dochter van Max.

Hanon Russell en Fietie Euwe Olthof
Hanon Russell en Fietie Euwe

 

De boeken Olthof
De boeken

Foto’s: René Olthof

For a report in English click here (ChessVibes)