Gepubliceerd op 24 december 2015

Boekenrecensies Nieuwsbrief 85

Door Florian Jacobs

New in Chess Yearbook 110: New in Chess, 2014. 256 pagina’s €29,95.

In het forum geeft advocaat en GM Jan Werle een interessante uitweiding over auteursrecht en schaaknieuwtjes. Verder biedt dit jaarboek het gebruikelijke palet van openingsvarianten met veel zetten en amper uitleg, hoewel Adhiban’s persoonlijke verhaal over de Tarraschvariant van het Frans nog heel aardig is om te lezen. De survey’s zijn verrijkt met oefeningen, maar blijven bestemd voor liefhebbers van theorie of de toevallige beoefenaar van een aangereikte variant. GM Flear is opvallend positief in zijn recensies: hij doet uitgebreid verslag van enkele nieuwe boeken over het Frans.

 

A history of Russian chess in Groningen: Stichting Schaakstad Groningen, 2013. 82 pagina’s. Gelegenheidsuitgave.

Voor de verandering bracht het schaaktoernooi van Groningen een toernooiboek uit vóór het toernooi van start ging. In deze eenmalige uitgave wordt een overzicht gegeven van enkele historische schaakactiviteiten in Groningen waar Russische schakers bij waren betrokken. Het Stauntontoernooi van 1946 en de Europese jeugdkampioenschappen worden uitgebreid besproken. Het boek biedt mooie verhalen, en bevat enkele schitterende foto’s. Her en der zijn wat slordigheden (spelfouten en typfouten) in het boek geslopen, maar over het geheel genomen is het een fraai overzicht. De puzzelaar kan zijn hart ophalen aan tactiekopgaven uit partijen van Karpov en Timman.

 

Hans Böhm & Yochanan Afek: Wij presenteren… De Loper. Tirion Sport, 2013. 142 pagina’s. €22,95.

In het vierde deel van hun reeks over de schaakstukken behandelen Böhm en Afek de loper. Na een korte inleiding over de geschiedenis van het schaakspel en de loper in het bijzonder begint het schaakgedeelte. In zestig hoofdstukken kan de lezer aan de slag met schaakoefeningen waarin de loper centraal staat. De oefeningen bestaan vooral uit studies, die zijn gerangschikt naar thema, maar ook hebben de auteurs ruimte gemaakt voor partijfragmenten van sterke schakers. Al met al een leuke anthologie van puzzels.

 

Rudolf Reinhardt (redacteur): Aron Nimzowitsch 1928-1935. New in Chess, 2013. 414 pagina’s. €34,95.

Rudolf Reinhardt was een groot schaakliefhebber. Zijn voornaamste fascinatie was Nimzowitsch – ooit sloeg hij een zomervakantie over om partijen van Nimzowitsch uitvoerig te kopiëren – en de culminatie van deze fascinatie is dit boek: een waar levenswerk. Reinhardt heeft alle partijen die Nimzowitsch in de laatste jaren van zijn leven speelde verzameld, waar mogelijk met commentaar van Nimzowitsch zelf. De periode 1928-1935 was misschien wel de toptijd van Nimzowitsch: hij sloot veel prestigieuze toernooien winnend af. Het schaakniveau van de partijen is dus vrij hoog (zeker van de eindspeltechniek van Nimzowitsch is veel te leren), maar het mooiste van het boek zijn de unieke, levendige analyses van Nimzowitsch. Ook heeft Reinhardt essays, verslagen van toernooien en simultaans, en artikelen uit dezelfde periode verzameld en toegevoegd. Dit boek is een ongekende blijk van volledigheid, een boek van een schaakliefhebber voor de schaakliefhebber, vol met uniek geanalyseerde partijen van een technisch zeer begaafde speler met een volstrekt eigen speelstijl.