Gepubliceerd op 3 februari 2013

Anish Giri schaker van het jaar 2015

Het is al de vijfde keer dat de 21-jarige Rijswijker deze titel verovert. In 2015 wist Giri een vaste plaats in de top-10 van de wereld te veroveren en steeg zijn elo nog verder. Eventjes was zijn rating zelfs boven de 2800, hetgeen slechts enkele spelers op de wereld is gelukt. In juli werd Giri voor de vierde keer Nederlands kampioen en ook behaalde tweede plaatsen in het Tata-toernooi en de Bilbao-Masters.

Anish Giri 2010

Eerder was Anish al Schaker van het jaar in 2009, 2010, 2011 en 2014. Jammer genoeg kon Giri vanwege schaakverplichtingen zelf niet aanwezig zijn bij de uitreiking.

De jury, bestaande uit de schaakjournalisten Hans Ree (NRC), Gert Ligterink (Volkskrant) en de directeur van de KNSB, Mark van der Werf, benoemde Anna-Maja Kazarian tot talent van het jaar. De 16-jarige Haagse had in 2015 een fantastisch schaakjaar.

Anna Maya talent 2016-klein

foto: Bas Beekhuizen

Hoogtepunt was natuurlijk haar Europese titel bij de meisjes tot en met 16 jaar in Kroatië. Daarnaast werd ze Nederlands jeugdkampioene tot en met 20 jaar (met een 100% score!) en de derde plaats op het NK Vrouwen. Kazarian maakte in 2015 ook haar debuut in het Nederlands damesteam bij het Europese Kampioenschap voor landenteams in Reykjavik. Ze scoorde uitstekend (6 uit 8), hetgeen haar een bronzen medaille voor het 5e bord opleverde. Haar elo-rating ging met sprongen vooruit en ook in 2015 werd ze FIDE-meester. Door haar prima prestaties werd Anna-Maja voor diverse sportprijzen genomineerd en kreeg ze veel media-aandacht. Naast talloze artikelen in kranten en op websites was ze te gast in programma’s van Humberto Tan (RTL Late Night) en Paul de Leeuw (Pauls Puber Kookshow).