Gepubliceerd op 12 juni 2019

MEC ontvangt een uniek schaakspel!

André van Schie heeft bij zijn afscheid uit de gemeenteraad in 2018 een bijzonder cadeau aangeboden aan de stad Utrecht: het Utrechts schaakspel. Op de Euweborrel van 7 juni schonk hij het MEC een exemplaar. Net als het Rotterdam schaakspel zijn alle stukken gebaseerd op een bekend figuur uit de stad.

Utrecht schaakspel

 

Koning = De Domtoren
De bouw van de Utrechtse Dom begon in 1321 en duurde tot 1382. De dom werd gebouwd als symbool van de wereldlijke en kerkelijke macht van de bisschop van Utrecht.

Dame = Trijn van Leemput
Het is 2 mei 1577. Een grote groep Utrechtse vrouwen trekt met hamers en bijlen naar de Spaanse dwangburcht Vredenburg om het kasteel te slopen. Volgens de legende deelt Trijn van Leemput de eerste slag uit. Zij gaat de geschiedenis in als geëmancipeerde heldin van de sloop van Vredenburg, symbool van onderdrukking.

Loper = Paus Adrianus VI
Paus Adrianus VI werd in 1521 gekozen als eerste en tot nu toe enige Nederlandse paus. Hij werd een strenge paus, die in Rome strengheid betrachte.

Paard = Sint Maarten
De beschermheilige van Utrecht is Sint Maarten. Hij werd bekend omdat hij als Romeins militair, op een koude dag zijn soldatenmantel deelde met een arme naakte bedelaar. Op 11 november vieren we Sint Maarten.

Torens = Utrechtse watertorens
Om de druk in het waterleidingnet constant te houden is in 1896 in de binnenstad van Utrecht de eerste watertoren gebouwd aan de Lauwershof. In 1906/1907 en in 1917 werden nog twee watertorens gebouwd in dezelfde neo-Hollandse renaissancestijl.

Pion = Nijntje
In 1955 wordt Nijntje ‘geboren’. Tijdens een vakantie in Egmond aan Zee, vertelt Dick Bruna (1927-2017) elke avond voor het slapen gaan een verhaaltje over een wit konijn, dat in de tuin van het vakantiehuisje rondloopt. Dat konijntje wordt de inspiratie voor Nijntje.

Het Utrechts schaakspel zal binnenkort te zien zijn in de expositie van Schaakcuriosa die begin juli ingericht zal worden.

Wordt het niet tijd voor het Amsterdam schaakspel?