Gepubliceerd op 2 februari 2013

8e Batavia-toernooi van 18-28 februari

Het 8e Batavia Schaaktoernooi in  Amsterdam vindt dit jaar plaats van donderdag 18 februari (opening, vanaf 19:00 uur, en snelschaaktoernooi, vanaf 20:00 uur, voor bepaling lotingsnummers) tot en met zondag 28 februari (sluiting en prijsuitreiking). In het sfeervolle café Batavia tegenover het Centraal Station zal vanaf vrijdag 19 februari dagelijks worden gespeeld vanaf 14:00 uur. Uitzonderingen zijn woensdag 24 februari (rustdag) en zondag 28 februari (aanvang laatste ronde om 12:00 uur). De toegang is gratis.

Deelnemersveld

Het deelnemersveld wordt aangevoerd door de Italiaanse grootmeester Sabino Brunello, die Nederland al vaker aandeed. In het Batavia-toernooi doet hij voor de eerste keer mee. Dit geldt ook voor de ervaren Amsterdamse grootmeester Friso Nijboer, die weliswaar geen schaakprofessional meer is, maar nog altijd zeer toegewijd aan de denksport. Met zijn nimmer aflatende vechtlust is hij in ieder toernooi een geduchte opponent.
Nederlands jeugdkampioen Hing Ting Lai moest zich helaas terugtrekken in verband met studieverplichtingen. Zijn vervanger is Danny de Ruiter. De 21-jarige Arthur Pijpers uit Zoetermeer is een selfmade man die zich naast zijn studie wiskunde inmiddels heeft opgewerkt tot kandidaat grootmeester. Toernooidirecteur Merijn van Delft zegt over deze debutant: “Hij is wat mij betreft de voornaamste Nederlandse kandidaat voor een grootmeesternorm.”  
De 14-jarige Lucas van Foreest uit Groningen volgt zijn broer Jorden op als deelnemer aan het Batavia toernooi. Inmiddels is zijn rating gestegen tot 2350. Van Delft: “Vol interesse kijken we uit naar hoe hij de gevestigde orde te lijf zal gaan.” Nederlands kampioene Anne Haast is de enige deelnemende vrouw.

Voor de winnaar van het Batavia-toernooi wacht een eerste prijs van 500 euro. Belangrijker zijn de titelresultaten voor de meeste deelnemers: een grootmeesterresultaat ligt op 6,5 punt, een meesterresultaat op 4,5 punt.

Titel/Naam/Rating/Nationaliteit deelnemers

GM Sabino Brunello (2562) ITA
GM Friso Nijboer (2545) NED
GM Lars Schandorff (2500) DEN
IM Moulthun Ly (2480) AUS
IM Arthur Pijpers (2476) NED
IM Thomas Willemze (2418) NED
IM Stef Soors (2390) BEL
WGM Anne Haast (2381) NED
Lucas van Foreest (2350) NED
FM Danny de Ruiter (2312) NED

Website

Tijdens het toernooi zijn alle partijen live te volgen, terwijl er ook geblogd wordt over de stand van zaken in het toernooi: http://batavia1920.nl/chess/

Sponsoren

Café Batavia 1920, @Werner, Frans de Vreeze, de Melker & Partners (dMP) . De organisatie dankt daarnaast de KNSB en het Max Euwe Centrum voor een vrijwillige bijdragen in de organisatie.

Locatie

Café Batavia 1920 ligt tegenover het Centraal Station in de richting van de Zeedijk en Nieuwmarkt, aan de  Prins Hendrikkade 85, links naast de Nicolaaskerk.