Gepubliceerd op 28 juni 2017

24e Pleinfestival groot succes

Het 24e Pleinfestival was zaterdag een groot succes, met name door de – belangeloze – medewerking van de ChessQueens!

Zhoaqin Peng, Tea Lanchava en Bianca De Jong-Muhren speelden om beurten simultaan, snelschaak en een klokseance. De animo was dermate groot dat alle activiteiten vooraf volgeboekt waren. Daardoor moesten we de laatste dagen, maar ook zaterdag nog veel geïnteresseerden teleurstellen. De ChessQueens toonden zich ware schaakambassadrices: ze waren voor iedereen aardig (behalve op het schaakbord), gaven handtekeningen, maakten selfies en bleven schaken tot ze er zowat bij neer vielen. Dames, nogmaals bedankt!

ChessQueens moe maar voldaan
ChessQueens Bianca, Tea en Zhoaqin

Veel blije enthousiaste gezichten dus op het Max Euweplein, maar ook veel jeugd! Dit jaar organiseerden we een toernooi tussen jeugdteams uit de SGA, onder leiding van Arno Eliëns. De jeugdige schakers gingen tussendoor een museumquiz in het MEC maken en een schaakfilmpje in ons museum bekijken onder het genot van een drankje, broodje en een ijsje. Almere 1 won het toernooitje met één matchpunt meer dan Almere 2. Het belangrijkste was dat alle schakertjes een leuke middag op het Max Euweplein hebben gehad en ook wat over Max Euwe hebben geleerd.

In de andere hoek van het plein was het de hele middag druk in de “jeugdhoek”. Tijn van Mourik, Olivier Zanoli, Rufus Ang en Pjotr ter Berge gaven om beurten simultaan en hebben talloze schakertjes blij gemaakt met een leuke partij, maar vooral ook een prijsje.

Rufus geeft simultaan in de jeugdhoek
Rufus geeft simultaan

Traditioneel waren er ook veel schakers bezig met het oplossen van de schaakproblemen van het MEC en de Nederlandse bond voor schaakprobleemvrienden. Johan de Boer van de NBvP komt elk jaar naar ons festival om deze tak van het schaken te promoten en dat lukte hem zeker op deze prachtige zaterdag. De jeugdige Brandon Lieuw uit Almere bleef speciaal wachten op de uitslag van het laatste probleem en u kunt raden wie er na loting als winnaar uit de bus kwam! (Alsof Victor Mids van Mindf*ck op het Pleinfestival aanwezig was!)

Brandon Lieuw won een oploswedstrijd
Brandon Lieuw, winnaar van een oploswedstrijd

Al met al een zeer geslaagd festival en ook leuk om te zien dat uren later nog tientallen voorbijgangers meeleefden en meedachten met een partij op het grote schaakspel op het Max Euweplein.

De ondernemersvereniging van het Max Euweplein heeft dit festival financieel mogelijk gemaakt, waarvoor dank! Ook bedanken we Maximus, het Hard Rock Café en Aran voor hun medewerking.

Verslag: Eddy Sibbing, 11 juli 2017 – Foto’s: Jurgen Vijfschaft