Ontstaan schaakspel Max Euweplein

Vrijwel elke Amsterdammer kent het schaakspel op het Max Euweplein, maar slechts weinig mensen weten hoe het er gekomen is.

david-van-zeggeren

In 1995 was de 9-jarige David van Zeggeren uit Amstelveen op vakantie in Oostenrijk en zag in Salzburg schakers buiten op een plein spelen. Bij terugkomst stuurde hij een brief naar de gemeente Amsterdam met het plan om ook op het Max Euweplein zo’n schaakspel te plaatsen.

Zonder dat David het wist werd zijn idee ingediend bij ‘Startgeld’, waarbij uitvoerbare ideeën die een impuls aan de stad geven beloond konden worden met een geldprijs.

Er waren meer dan 70 inzendingen, maar de jury was unaniem in haar oordeel: het idee van David was het beste en hij won de prijs van 5000 gulden. Dat geld was bedoeld voor de realisering van het bord, maar David kreeg wel een kaartje voor de wedstrijd Ajax-AC Milan en ook nog wat schaakcadeaus.

Het duurde echter nog even voordat het spel er daadwerkelijk kwam, maar op 6 juli 1996 werd het schaakspel op het Max Euweplein feestelijk in gebruik genomen. Een tegel aan de rand van het bord verwijst naar het succesvolle initiatief van David. Vanaf de eerste dag wordt er elke dag gespeeld en heeft het spel veel bekijks. Vooral in de zomer zijn er honderden toeristen die naar de partijen kijken en vooral ook foto’s maken.

Sinds 2004 staat er een fraai bronzen beeld van Euwe naast het bord. Dat was een geschenk van het Holland Casino en de pleinvereniging aan de gemeente Amsterdam bij het 12½-jarig bestaan van het Max Euweplein. Kunstenares José Fijnhout heeft zich voor haar beeld laten inspireren door de postzegel van Euwe die in 1981 werd uitgegeven.

De inmiddels 24-jarige student David van Zeggeren wordt nog regelmatig door zijn omgeving herinnerd aan het bekendste schaakspel van Nederland dat er door zijn initiatief is gekomen. Hoewel hij zelden terugdenkt aan de periode dat hij in de belangstelling van de media stond, heeft hij nog wel alle krantenartikelen en een filmpje van AT5 “ergens liggen”.

David heeft nooit op een schaakclub gezeten, maar schaakte in zijn schoolperiode veel. Momenteel loopt hij met het idee rond om ook in Groningen, waar zijn ouders inmiddels wonen, een buitenspel te realiseren.

Eddy Sibbing, mei 2010