Gepubliceerd op 4 september 2013

Boekrecensies uit Nieuwsbrief 83

Een bijdrage van Evert-Jan Straat

De volgende uitgaven ontving het MEC van uitgeverij New in Chess.

Nikolay Kalinichenko: Vassily Ivanchuk. 100 selected games.
New in Chess, 2013. 317 pagina’s. € 28,95
‘Chuky, you’re a genius’. Deze woorden schijnen vaak door topgrootmeesters te worden gefluisterd, wanneer Ivanchuk weer een meesterwerk heeft geproduceerd. Helaas is hij, zoals uit de inleiding blijkt, regelmatig onderhevig aan stemmingen, die zijn resultaten negatief beïnvloeden. Toch behoort Ivanchuk al ruim twintig jaar tot de wereldtop wat aantoont over welk een buitengewoon talent en liefde voor het spel hij moet beschikken. De auteur behandelt chronologisch ruim honderd partijen en hij besteedt veel aandacht aan het uitgebreide openingsrepertoire van Ivanchuk. Hij legt de plannen en zetten zo uit dat ook de gemiddelde clubspeler de partijen kan volgen. Het boek sluit af met een lijst van zijn beste resultaten. Een overzicht van de gespeelde partijen en openingen laat zien hoe veelzijdig Ivanchuk is. Deze uitgave voorziet in een behoefte, want tot nu toe is er geen uitvoerige partijenverzameling van Ivanchuk verschenen.

Zaven Andriasyan: Winning with the Najdorf Sicilian. An Uncompromising Repertoire for Black.
New in Chess, 2013. 254 pagina’s. € 24,95
Hoe speel je met zwart op winst? De jonge grootmeester uit Armenië heeft voor een scherp repertoire gekozen dat leidt tot dynamische stellingen. Alle varianten van de Najdorf worden behandeld en het streven is dat zwart als eerste van de hoofdvarianten afwijkt. Om het gevoel voor de behandeling van dit type stellingen te ontwikkelen, beveelt de auteur aan de partijen van Kasparov te bestuderen. In het laatste hoofdstuk worden vijftig middenspelopgaven gepresenteerd, waarop de lezer zijn tanden mag stukbijten. Andriasyan komt tot de conclusie dat de Najdorf de beste manier is om met zwart op winst te spelen en eindigt zijn boek met de hartenkreet: Speel de Najdorf en win! Een interessante uitgave voor agressieve spelers met een rating van minimaal 2000.

Evgeny Sveshnikov: The Grand Prix Attack. Fighting the Sicilian with an early f4.
New in Chess, 2013. 251 pagina’s. € 24,95
Wie het spelen van de Alapin-variant, waarover Sveshnikov een veel geprezen monografie heeft geschreven, beu is, kan overgaan tot de Grand Prix Attack. Dit systeem (2.f4 of 2.Pc3 en 3.f4) werd vooral in de jaren zeventig populair in Engeland. Anders dan de naam van deze variant doet vermoeden, gaat het hier niet om een zuiver aanvalssysteem, maar spelen ook positionele kenmerken een belangrijke rol. In 72 partijen, waarvan meer dan de helft door Sveshnikov zelf zijn gespeeld, behandelt hij de diverse varianten. Het leidt tot stellingen die minder zijn uitgeanalyseerd dan de varianten van het Open Sicilaans en tot levendiger stellingen dan die uit de Alapin-variant (2.c3) kunnen voortvloeien. Een inspirerend boek voor clubspelers!

Matten nr. 12 Schaakverhalen.
New in Chess, 2013. 159 pagina’s. € 14,95
Dit nummer bevat enkele fraaie verhalen, die deze laatste uitgave van dit tijdschrift de moeite waard maken. Leon Pliester vertelt over de ontmoeting met Bobby Fischer in Boedapest in 1993. Na zijn tweekamp tegen Spassky was Fischer naar Hongarije uitgeweken waar hij regelmatig de familie Polgar bezocht. Om niet al te vaak met hem te worden geconfronteerd, zocht Zsusza Polgar naar iemand die tijd met hem wilde doorbrengen en aan drie voorwaarden voldeed: hij moest verstand hebben van schaken, Engels kunnen spreken en niet schrijven over zijn ontmoetingen. Pliester voldeed hieraan en bracht enkele weken met Fischer in Boedapest door. Hij leerde hem kennen als iemand die naast al zijn minder fraaie karaktertrekken een bijzonder gevoelig persoon bleek te zijn. Dit artikel, dat Leon een jaar voor zijn overlijden in 2012 op papier zette, geeft een genuanceerdere kijk op Bobby Fischer.
In 1914 werd in Mannheim een sterk grootmeestertoernooi gehouden. Toen het toernooi iets over de helft was, brak de Grote Oorlog uit en werd het toernooi voor eeuwig afgebroken. Joris van Vuurde beschrijft de omstandigheden en de complicaties die dat voor de deelnemers met zich meebracht. Aljechin, die aan kop stond, werd met de andere Russische deelnemers door de Duitsers geïnterneerd. Marshall vluchtte zo snel mogelijk naar Amsterdam, een reis waar hij 39 uur over deed.
Op de cover staat een foto van Donner. Aanleiding zijn twee artikelen waarin hij een prominente rol speelt. Nol van ’t Riet is op het idee gekomen alle landenwedstrijden van Nederland van de laatste eeuw (1910-2012) na te pluizen. Wat blijkt: Donner heeft de meeste interlands gespeeld, iets meer dan Lodewijk Prins. Arne Moll schrijft over de waardering van Donner door een generatie, die hem eigenlijk niet bewust heeft meegemaakt. Zijn conclusie is dat Donner als schaakschrijver briljant is, als uitlegger van het werk van Harry Mulisch nogal overbodig en dat de bundel Na mijn dood geschreven onder zijn generatiegenoten een bescheiden klassieker is geworden.
Een artikel dat niet gauw in een ander schaaktijdschrift geplaatst zal worden is De prijs van de hoop van Jeremy Silman. Hij beschrijft de capriolen die wanhopige schaakvrienden uithalen om met een vrouw in contact te komen. Zeer direct geschreven en erg hilarisch. Tenslotte haalt Paul van der Sterren herinneringen op aan zijn schaakjeugd rond 1970 aan de hand van tijdschriften als Schakend Nederland (tegenwoordig Schaakmagazine), Schaakbulletin en de Losbladige Schaakberichten. Terugkijkend kunnen we vaststellen dat Matten tien interessante en gevarieerde nummers heeft opgeleverd. Alleen het dubbelnummer met de biografie van Jan Timman, geschreven door John Kuijpers, is minder geslaagd. Zeker als je bedenkt dat er gelijktijdig een veel prettiger ogende paperback met gelijke inhoud werd gepubliceerd.

New in Chess Yearbook 107
New in Chess, 2013. 255 pagina’s. € 29,95
In zijn vaste rubriek bespreekt Joel Benjamin recente ontwikkelingen in het Grünfeld-Indisch en in het Catalaans, en Alexey Kuzmin laat de openingstrends van het Kandidatentoernooi in Londen zien. Nieuw is dat alle 26 surveys eindigen met drie opgaven. Tenslotte bespreekt Glenn Flear de volgende uitgaven: Victor Mikhalevski: Grandmaster Repertoire: The Open Spanish; Marian Petrov: Grandmaster Repertoire: The Modern Benoni; Victor Moskalenko: The Perfect Pirc-Modern.

Verder ontvingen we:

Toernooiboek Schaakfestival Groningen 2012.
114 pagina’s. € 15,00

Karel van Delft: Schaakideeën.
KVDC, 2013. 136 pagina’s. € 19,00
Dit boek bevat 100 verhalen met een thematische schaakstelling.

Adrey Caljé: Schaakvarianten. 50 varianten op het schaakspel.
ABC-EDUCA, 2013. 193 pagina’s. € 19,.95

Ignace Vandecasteele: SchaakStudieSpinselS 2. Herziene en uitgebreide editie met meer dan driehonderd eindspelen.
2013. 442 pagina’s. € 20,00