Garry Kasparov

Kasparov

Over Garry Kasparov is veel te vertellen, maar ik wil graag twee persoonlijke ervaringen met hem delen. In 1981 nam de 18-jarige Kasparov deel aan het prestigieuze Interpolis-toernooi. Kasparov was al reuze populair bij de schaakliefhebbers, vooral door zijn aanvallende stijl en fraaie resultaten. Nu konden we hem in levenden lijve zien in een van de sterkste toernooien aller tijden. Doordat mijn broer in de persdienst werkte, had ik het geluk twee weken 'achter de schermen' te mogen rondlopen!

Al in de eerste ronde gaf Garry zijn visitekaartje af door Sosonko met een fraai kwaliteitsoffer weg te spelen. Ook in de tweede ronde, tegen Portisch, kwam Kasparov gewonnen te staan, maar toen tastte hij mis en kon Portisch ternauwernood remise houden. Tegen de uiteindelijke winnaar van het toernooi, Beljavski, speelde hij in de derde ronde remise. In de vierde ronde offerde Garry een kwaliteit tegen Jan Timman. Het werd een uiterst scherpe partij, maar Jan wist fraai te winnen. In de vijfde ronde stond Kasparov-Spasski op het programma. Weer ging Kasparov ‘er vol in’ en kwam superieur te staan. Na enkele onnauwkeurigheden van Garry kreeg Boris weer overlevingskansjes en na een blunder in tijdnood, kwam Spasski zelfs gewonnen te staan. De partij werd afgebroken en later door Spasski gewonnen. Kasparov stond weer met beide benen op de grond en besefte dat hij nog veel constanter moest worden om van deze toppers te winnen. Uiteindelijk eindigde hij met 5½ uit 11 in de middenmoot.

In de perskamer en analyseruimtes was duidelijk dat we met een nieuw fenomeen te maken hadden. De energie straalde van Garry af, als je bij hem in de buurt kwam. Als KNSB-spelertje zat ik helemaal alleen bij de analyse van Ljubojevic-Kasparov uit de negende ronde. De varianten vlogen over het bord en ik kon er weinig van volgen, maar begreep wel dat het ‘echte schaken’ iets heel anders was, dan wat ikzelf deed.

In de jaren die volgden bleef ik Kasparov uiteraard volgen en zag hem regelmatig als hij weer eens in Nederland speelde. Toen ik een jaar manager van het MEC was kwam in 2008 een tweede persoonlijke ontmoeting. Kasparov was in Amsterdam om de première van zijn documentaire In the Holy Fire of Revolution op de IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) bij te wonen. Voorafgaand aan een interview met de NOS in het MEC liet ik Garry ons museum zien. Hij was zeer geïnteresseerd en wist op oude foto’s feilloos alle spelers te benoemen. Zijn charisma en energie waren nog even groot als in 1981.

Na afloop van de première liep een discussie met Derk Sauer bijna uit tot een handgemeen. De felheid die Kasparov zo ver had gebracht in de schaakwereld, leidde in de media en de politieke wereld niet tot succes. We zien Garry de laatste jaren steeds minder in het nieuws, af en toe vertoont hij zich in de schaakarena, maar het charisma van weleer is voor een groot deel verdwenen. (ES)

Steun het
Max Euwe Centrum

» Word donateur!


vriendenbordgr

Blijf op de hoogte

Ik wil me aanmelden voor de nieuwsbrief van het Max Euwe Centrum